Kakkuja ja ruokia voi koristella ja maustaa puutarhasta ja luonnosta kerätyillä kaunilla, ihanan värikkäillä syötävillä kukilla. Kasvattelen pihallamme kaikenlaista kaunista syötävää ihan kokeilumielessä. Tänä kesänä kokeilulistalla oli esim krassia, ruiskukkaa, orvokkia ja kehäkukkaa.  Muistakaa että syötäväksi kannataa valita vain kukkia jotka tunnet ja joita ei ole käsitelty torjunta-aineilla. Kukat kannattaa aina huuhdella vedellä ennen käyttöä. Koemaista kukkaa ennen käyttöä ettet koe epämiellyttäviä makuyllätyksiä. Näin voi käydä esim. Krassin  kanssa. Kukat ovat kauniin värikkäitä, mutta antavat ruokaan pippurisen maun. Orvokki antaa hienostuneen maun esim jäädykkeelle, mutta sitäkään ei saa laittaa liikkaa ettei maku tule liian voimakkaasti läpi.

Kerään tähän listaa erilaisista syötävistä kukkasista. Jos teillä on kokemuksia syötävistä kukista, jättäkää kommenttia tähän niin voimme kerätä mahdollisimman hyvän listan kaikkien iloksi.

Kehäkukka: Keltaisen ja oranssin sävyisiä, yksinkertaisia tai kerrottuja. Syötävää kukat ja nuoret lehdet. Käytä kukkia leivonnaisiin antamaan väriä ja koristeeksi. Nuoria lehtiä voi käytää salaateissa.

Krassi (köynnös- ja pensaskrassi): Syötävää kukat ja lehdet. Kukat vaihtelevat keltaisen, oranssin, ja punaisen värisissä voimakkaissa sävyissä. Kukkien maku on pippurinen. Kukkia voi käyttää koristeena salaateissa, voileipäkakkujen päällä sekä maustamaan esim tuorejuuston. Lisää kukkia varoen ettei pippurinen maku tule liian voimakkaaksi. Kauneimmat lehdet voit käyttää tuoreena esim tekemällä niistä juustotäytteisiä kääryleitä. Vaurioituneita lehtiä ei kannata käyttää.

Kurkkuyrtti: Syötävää Kukat ja lehdet. Kukat sopivat koristeeksi salaatteihin, boolien ja juomien koristeeksi ja sokeroituna kakkujen päälle. Jälkiruokiin ja esim. kylmien keittojen koristeeksi. Hieman karvaiset lehdet käyvät salaatteihin, maku on miedohko ja kurkkumainen. Kokeile salaatteihin, tuorejuuston ja jogurtin sekaan.

Kääpiöesikko: Syötävää kukat. Kukat kauniin keltaisia. Kukkia voi käyttää salaatin koristeluun sekä sokeroida kakkujen ja leivonnaisten päälle koristeeksi.

Köynnöskuusama: Syötävää kukat. Huom! Köynnöskuusama on myrkyllinen. Ainoastaan köynnöskuusaman kukkia voi käyttää salaattien ja kakkujen koristeluun, muita kasvin osia ei saa käyttää!

Neilikka: Syötävää kukkien terälehdet. Nypi terälehdet irti ja leikkaa pois kitkerän makuinen valkoinen kanta. Terälehtiä voit käyttää salaatteihin, hedelmätorttuihin ja sokeroituna koristelemaan kakkuja ja jälkiruokia.

Orvokki: (Luomuorvokki, keto-orvokki, tuosuorvokki) Käytetään leivonnaisten ja jälkiruokien koristeena sekä maustamaan esim jäädykettä.

Ruohosipuli: Kukat kauniin punertavanvioletteja. Kukilla voi koristella esim salaatteja ja salaattikastikkeita.

Ruiskukka: Syötävää kukkien terälehdet. Kukkien värit vaihtelevat , sinisen, violetin, vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyissä. Käytä kakkujen  ja leivonneisten koristeluun.

Selja:(mustaselja)  Syötävää kukat ja marjat. Huom! Raat marjat ovat myrkyllisiä ja marjoja ei saa käyttää sellaisenaan vaan marjat ja mehu tulee aina keittää. Kukista  voi keittää juomaa. Kukkia voi käyttää myös leivonnaisten koristeena.

Voikukka: Syötävää kukinnot, lehdet ja juuret. Kokeile lehtiä salaateissa, kukkia friteerattuna tai kotiviinin valmistukseen. Juurista saa lukemani mukaan kuivattuna ja paahdettuna jopa kahvinkorvikkeen.

Täydennän listaa aina sitä mukaa kun tietoa tulee lisää, kannattaa lukea myös lukijoiden kommentit.