Lapset halusivat tänään leipoa, joten kokkailimme yhdessä helppoja muropohjasta tehtyjä pikkuleipiä. Hauskoja muotteja löytyy esim Bake & Partyn tuotteista. Lapset pitävät näistä kovasti ja pikkuleivät katosivatkin hetkessä nauraviin suihin! =)

63886.jpg

1-2 pkt valmista murotaikinaa tai valmista taikina itse

1 muna voiteluun (mausta halutessasi esim. muutamalla tipalla sitruunamehua jos teet kaupan valmiiseen murotaikinaan)

piparkakkumuotteja

sokerikoristeita, nonparelleja tai karkkeja (esim ranskanpastilleja)

 

Sokerimurotaikina: (n 50-60 pikkuleipää muotin koosta riippuen)

250g siivilöityjä jauhoja

250g voita tai margariinia

125g hienoa sokeria

(1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)

2 kevyesti vatkattua munaa

Sekoita jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri, (kuoriraaste) ja noin puolet munasta (käytä loput voiteluun) ja sekoita. Vaivaa taikina sileäksi hieman jauhotetulla alustalla. Kiedo taikina muoviin ja nosta viileään n 30 minuutiksi.

 

Kauli taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä, n 4 mm paksuinen leivinpaperin kokoinen levy ja ota piparimuoteilla kuvioita. Anna kuvion jäädä paikalleen ja poista ainoastaan ympärillä olevat ylimmääräiset takinanpalat. Kerää palat kasaan ja kauli uusi levy toisella levininpaperilla ja toista kunnes kaikki taikina on käytetty. Vatkaa kevyesti muna ja voitele pikkuleivät. Koristele nonparelleilla ja muilla kuumuutta kestävillä sokerikoristeilla. Paista pikkuleipiä 200 asteisessa uunissa (n 10-12 min) tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet kauniin vaaleanruskean sävyn. Älä nosta pikkuleipiä pois pelliltä ennenkuin ne ovat jäähtyneet.

Vinkkejä! Kokeile kuorruttaa pikkuleivät suklaalla, esim kerros vaaleaa suklaata ja kerros tummaa suklaata, tai puolet ja puolet, raidoita tai dippaa vain osa  pikkuleivästä sulaan suklaaseen.

Koristele pikkuleivät pursottamalla sokerikuorrutetta ja liimaamalla sokerikuorrutteella vaikka ranskanpastilleja tai muita karkkeja pikkuleivän pinnalle.

Voit myös laittaa esim hilloa tai marmelaaditäytettä kahden pikkuleivän väliin.