Tuoreista hedelmistä, kuten päärynästä tai omenasta, saa eri tavoin valmistamalla ihania jälkiruokia. Tälläkertaa keitin päärynät sokeriliemessä ja paistoin ne sen jälkeen lisäksi vielä pannulla. Kastikkeena minttusuklaakastike. Ihanan makea jälkkäri. Tuoreet vadelmat kruunaavat koko makeuden.

1797803.jpg

Pasitetut päärynät 6:lle

tuoreita päärynöitä esim conference lajiketta (1:stä reilun kokoisesta päärynästä riittää kahdelle)

sokeriliemi:

7 1/2 dl vettä

3 dl hienoa sokeria

paistamiseen:

2 rkl voita

1 tl vaniljasokeria

1 maustemitta kanelia

2 rkl vaahterasiirappia

1/2 dl puristettua sitruunamehua

Suklaakastikkeeseen:

100g pandan minttusuklaalevy

0,75dl kermaa

2 rkl voita

Tuoreita vadelmia ja mintun tai sitruunamelissan lehtiä

Kuori päärynät, poista siemenkodat esim pienellä palloraudalla. Halkaise päärynät pituus suunnassa kahtia. Jätä varsi paikalleen.

Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi. Lisää päärynänpuolikkaat ja keitä 10 minuuttia. Kaada sokeriliemi pois ja valuta päärynät. Laita paistamiseen tarkoitetut ainekset pannulle. Kuumenna ja lisää keitetyt päärynäänpuolikkaat. Paista noin 5 minuuttia.

Valmista samaan aikaan suklaakastike. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi.Ota kattila liedeltä ja pilko suklaa joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut, lisää voi joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Leikkaa paistetut kuumat päärynät varovaisesti viuhkan mallisiksi. Valuta lämmintä suklaakastiketta tarjoilulautaselle ympyrään. Aseta päärynäviuhka keskelle ja ripottele vadelmia päälle. Koristele tuoreella mintun tai sitruunamelissan lehdellä. Tarjoillaan lämpimänä tai kylmänä.

Jos et halua jälkiruoasta kauhean makeeta, vaihda minttusuklaa tummaan suklaaseen. Marjoiksi sopivat myös esim. tuoreet punaiset viinimarjat tai puolukat. Sokeriliemessä keitetyt päärynät voit valmistaa etukäteen edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa, jälkiruoan valmistukseen menee silloin vain muutama minuutti.