Kävimme lauantaina Bake and Partyn kakkukekkereillä. Koristelimme siellä pursottamalla nallekakun. Kakkuun suositellaan pursotettavan suolattomasta voista, tomusokerista, maidosta ja vaniljasokerista tehdyllä sokericrèmellä. Sokericrème värjätään halutun väriseksi elintarvikeväreillä.

Sokericrème

250g suolatonta voita (tein itse vähäsuolaisesta valion voista ja sopi hyvin silti)
1pkt (500g) tomusokeria
2rkl maitoa
1rkl vaniljasokeria
haluttua väriainetta

Vaahdota voi vaaleaksi. Lisää puolet siivilöidystä tomusokerista ja vatkaa voimakkaasti. Lisää maito, vaniljasokeri ja loput siivilöidystä tomusokerista . Sekoita tasaiseksi. Värjää halutulla väriaineella.

Jos et käytä kaikkea crèmeä heti, säilytä se jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai kulhossa kostean pyyhkeen alla.

Tässä kuvia kakun koristelusta, vaihe vaiheelta. Koristelu on aika helppoa ja sujuu nopeasti, kun on ensin hieman harjoitellut.

55658.jpgKakun reunoihin levitetän ensin lastalla ruskeaa sokericremeä. Sen jälkeen rajataan rajausvärillä (tässä mustalla sokericremellä) nallelle silmät, nenä ja suu. Rajataan myös kaikki muut ääriviivat (kädet, jalat jne).

55660.jpgNenä ja silmät voi taputella kevyesti peruna- tai maissijauhotetulla sormella mattamaisemmaksi pinnaksi.

55662.jpgSen jälkeen kaikki alueet pursotetaan värjätyllä sokericremellä halutun väriseksi. Pursottimesta pursotetaan tähtiä vieriviereen, kunnes koko haluttu alue on peitetty. Tähden pursotus tapahtuu niin että pursotinta pidetään pystysuorassa lähellä kakun pintaa ja massaa pursotetaan vain vähän, lopetetaan pursotus ja terä nostetaan ylös.

55664.jpgVärejä vaihtamalla saa hyvin esiin hahmon piirteet.

55665.jpgKun kakku on kokonaan pursotettu, rajausvärillä voidaan vielä kertaalleen vahvistaa ääriviivat ja voidaan myös pursottaa kirjoitusta (esim tässä nallen masun päälle), esim. sankarin nimen tai onnea. Kakku on valmis.

Kuorrute kovettuu hieman muutamassa tunnissa ja kestää hyvin jääkaapissa seuraavaan päivään, pysyy muotissaan valumatta. Kakun voi siis mainiosti tehdä valmiiksi juhlaa edeltävänä päivänä.

Pursottelusta innostuneena, kokeilin heti samana iltana (yöllä ;o) kotona, sokericremen värjäystä ja kakun koristelua. Tein ensin kääretorttupohjan (valmistuu nopeasti, n 15 minuutissa), leikkasin neljään osaan suikaleiksi, levitin minttusuklaa moussea päälle ja ripottelin vielä pakastevadelmia sekaan. Nostin kääretorrtupohjasuikaleet kiertäen rullalle kakkaulautasen päälle, pyöreäksi kakuksi. Peitin koko kakun levittämällä lastalla 1/3 sokericreme massaa. Sen jälkeen pursottelin päälle kuvioita. Kuten kuvasta näkyy, ei se pursottelu kuitenkaan suju ihan tuosta vaan (ainakaan meikäläisellä) joten suosittelen ensin pursottelutekniikoihin ja sokericrèmen värjäämiseen tutustumista, ennen oikeaa juhlaa. Varsinkin tuo crèmen värjäys saattaa viedä alussa hieman aikaa, jos ei tiedä kuinka paljon väriä käytetään. Vaaleat värit tarvitsevat vain vähän väriainetta, kun taas tummat, kuten tuo kuvan tummanruskea, vaatii paljon väriainetta. Tummiin väreihin kannattaa myös sekoittaa ensin tummaa kaakaojauhetta, ettei väriainetta mene niin kauhean paljon, ja samalla sokericrème saa suklaisen maun. Värit tummenevat vielä hieman muutaman tunnin päästä niiden värjäämisestä.

55667.jpgVaaleanruskea sokericreme on värjätty ainoastaan tummalla kaakaojauheella. Tumman ruskeassa on kaakaota, ruskeaa ja mustaa väriainetta. Vaaleanpunaiset kukat on värjätty pinkillä sävyllä. Kukat pursotin erikois kukkaterällä.

Kokeilin sunnuntaina myös voileipäkakun kuorrutteen pursottamista. Pursotus sujui jo hieman paremmin ja lopputulos oli vähän kauniimpi kuin yöllä tekemääni kakkuun. ;) Pursotukseen käytin pirkan kevyttuorejuustoa.

Kokeilin myös tuorejuuston värjäämistä. Kuten näkyy, sekin onnistuu. Värjäsin tuorejuuston tummanvihreäksi. Tosin, en suosittele tummia värejä ainakaan tässä tapauksessa, sillä vihreä sotki kakkua syödessä lautaset ihan vihreäksi. =)

55780.jpg

Tuorejuustoa pursottaessani, käytin hieman isompaa pursotinterää kuin nalle tai kukka kakussa.