Puolukka on talven marjaherkkuja. Se täydentää ja raikastaa minusta juuri sopivasti kalan makua. Pidän myös kovasti tummasta ja voimakkaan makuisesta ruislimpusta joka antaa kalaruoalle oman potkunsa. Kala valmistuu uunissa samalla kun lantut paahtuvat, mutta sen voi myös paistaa pannulla jos haluaa ruoan valmistuvan nopeasti. Paista kala pannulla kypsäksi muutama minuutti kummaltakin puolelta. Paahda leipäviipaleita kevyesti paahtimessa, voitele voilla, laita  leipäviipale tarjoilulautaselle ja nosta kuuma paistettu kala leivän päälle. Uunissa paahdettujen lanttujen tilalle voit höyrystää esim kasviksia tai tarjoilla kala pinaattimuhennoksen kanssa.

2199907.jpg

Puolukkamarinoitu lohi konjakkikastikkeella ja uunissa paahdetut lantut

 
noin 600g pala kirjolohifilettä

Marinaadi:
1/2 dl puolukoita
suolaa
valkopippuria
sitruunaa
2 rkl ruokaöljyä
loraus kuivaa valkoviiniä


1 tumma maalahden ruislimppu tai saaristolaisruislimppu.
 
Konjakkikastike:
50g voita
1 rkl maizeena jauhoja sekoitettuna  1 dl kylmää vettä
2 dl ruokakermaa
loraus konjakkia
suolaa
pippuria
2-3 cm pätkä makeaa sinappia
tilliä
 
Uunissa paahdetut lantut
Noin 80g pala lanttua syöjää kohden
Vaaleaa siirappia
ruokaöljyä
suolaa
 
Leikkaa lohifile medaljongeiksi. Leikkaa fileeseen noin 2 cm välein viiltoja, joista ensimmäinen viilto ulottuu nahkaan asti ja seuraava viilto niin että pala irtoaa. Avaa filepalan sivut ulospäin niin että nahka jää keskelle. Laita medaljongit laakeaan vuokaan. Mausta ruokaöljy sitruunamehulla, lorauksella viiniä, suolalla ja pippurilla. Murskaa puolukoita kevyesti, lisää puolukat marinaadiin ja kaada marinaadi lohipalojen päälle. Peitä kelmulla ja laita marinoitumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
 
Huuhtele ja kuori lantut. Leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Laita lantut uunivuokaan. Voitele lantut öljyllä, Valuta pintaan siirappia ja ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria. Kaada vuokaan noin 2 dl vettä. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia.
 
Kun lantut ovat olleet uunissa noin 20 minuuttia, ota lohimedaljongit jääkaapista, poista puolukat lohimedaljonkien päältä. Leikkaa tummasta limpusta ohkaisia viipaleita ja voitele ne kevyesti voilla. Lado viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja nosta lohimedaljongit leipäpalojen päälle. Laita uuniin lanttujen kanssa ja paista kypsiksi noin 20 minuuttia.
 
Valmista sillä aikaa kastike. Sulata voi kasarissa. Lisää kerma. Sekoita maizeena kylmään veteen ja lisää vatkaten kastikkeeseen. Mausta suolalla, pippurilla, sinapilla ja konjakilla. Silppua joukkoon hieman tilliä. Keitä kasaan sekoitellen kunnes kastike on sopivan paksuista.
 
Tarjoile lohimedaljongit keitetyn perunan, konjakkikastikkeen,puolukoiden  ja paahdettujen lanttujen kanssa.
Ohjeesta tulee noin 5 annosta.