Vastapaistettu munkkirinkilä tai berliininmunkki maistuu taivaalliselle ja kruunaa vapun. Otin pienen varaslähdön kun en malttanut odottaa viikonloppuun asti! ;o)

71305.jpg

5 dl maitoa

50g hiivaa

1,5 dl sokeria

2 munaa

2 tl suolaa

2 tl kaardemummaa

14 dl vehnäjauhoja

100-125g huoneenlämpöistä voita

Kuorrutukseen:

2 dl tomusokeria tai mansikkatomusokeria

1-2 rkl kuumaa vettä tai sitruunamehua

Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kaardemumma ja munat. avtkaa muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan alustaen. Lisää viimeiseksi pehmennyt voi ja alusta kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. (alusta noin 5min) Taikina saattaa alkuun tuntua löysältä, mutta älä lisää jauhoja ettei taikinasta tule liian kova. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa. (noin 45 minuuttia) Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien kohota noin 20 minuuttia liinan alla. Rinkeleitä tehdessäsi työnnä sormi kohonneen munkin keskeltä läpi ja pyöräytä munkkia kevyesti sormen ympäri kättä heilauttamalla. Kaada noin 7dl ruokaöljyä kattilaan ja kuumenna öljy kuumaksi. Öljy alkaa olla kuumaa kun sen pinnasta nousee hieman höyryä. Öljy on sopivan kuumaa kun pudotat vaalean leipäpalasen öljyyn ja leipä alkaa tiristä ja ruskistua. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeaksi molemmin puolin. (meidän sähköliedellä 4 on sopiva lämpö) Jos munkit ruskistuu ja palaa, säädä lämpö pienemmälle ja odota hetki että öljy hieman jäähtyy. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan. Kuorruta jäähtyneet munkit tomusokerivesikuorrutteella, ripottele halutessasi vielä nonparelleja kuorutteen päälle ennenkuin kuorrute on kovettunut.

Sokerimunkit: Nosta munkit talouspaperin päälle noin 5 sekunniksi valumaan ja sen jälkeen pyöräytä sokerissa ja nosta talouspaperin päälle vielä valumaan.

Huom! Pidä kattilan kantta kuuman öljykattilan vieressä, jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa palaa, saat todennäköisesti tukahdutettua liekin kun laitat nopeasti kattilaan kannen päälle. Muista: Älä koskaan heitä vettä palavan kiehuvan öljyn päälle!!!

Ainiin...tälläkertaa mittasin tarkkaan jauhot ja tuo ohjeen määrä on juuri sopiva, taikina on sopivan pehmeä ja helppo työstää! ;o)

Ohjeen olen saant tyttäreni kummitädiltä.