Tämä iso mansikkakakku meni naapuriin jossa juhlittiin pienen Tilda nimisen neidin kastejuhlaa. Kakuksi toivottiin perinteistä kunnon mansikkakakkua sillä mansikat ovat nyt parhaimmillaan. Koristeiksi tein sitten kermaruusukkeiden kanssa valkoisia ja heleän vaaleanpunaisia sokerikukkia. Kakkuun tuli lisäksi pieni ja sievä nimikyltti, jonka harmikseni unohdin laittaa kakkuun, joten isäntä haki nimikyltin perästä ja lisäsivät sen kakun päälle itse. :/ En ole leiponut kakkuja moneen kuukauteen ja jännitin kovasti että onnistuuko kakku. Eniten pelkäsin että pursotukset epäonnistuvat ja lötsähtävät. Onneksi kaikki meni hyvin ja kakku oli maistunut erinomaisesti kaikille. Kakun täytteenä on mansikoita ja mansikkarahkavaahtoa ja kuorrutteena vaniljakreemillä ja maitorahkalla höystettyä flora vispiä.  Kostutukseen käytetty ananasmehu piristää mukavasti mansikkaista makua.

1248683757_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tildan mansikkakakku 28cm vuokaan

 

Pohja:

9 munaa (keskikokoista)

noin 4,5 dl vehnäjauhoja

noin 4,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

Kostutus: laimennettua ananastuoremehua (2,5 dl ananastuoremehua + 2 dl vettä)

 

Täyte:

2 prk valion mansikkakermaa

200g maitorahkaa

noin ½ l tuoreita mansikoita soseutettuna

0,75 dl sokeria

3 liivatelehteä + 3 rkl kiehuvan kuumaa vettä

 

noin 1 ½ l tuoreita mansikoita viipaloituna

noin 1 dl mansikkahilloa

 

Kuorrute:

Noin 0,75 l tasaisen kokoisia tuoreita mansikoita

kiille: 1 dl juissi sekamehujuomaa + ½ dl hyytelösokeria

 

3 prk flora vispiä ( yht. 750ml)

150g maitorahkaa

3 rkl vaniljakreemijauhetta

 

Kunnosta vuoka. Leikkaa pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi. Voitele reunat. laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.

 

Riko kulhoon huoneenlämpöiset munat. Mittaa saman verran sokeria ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa jauhoja sama määrä kuin sokeria ja lisää jauhot sekä vaniljasokeri vaahtoon sihdaten. Kääntele sekaisin puhtaalla kädellä. Älä vatkaa. Kaada kunnostettuun vuokaan ja paista alimmalla tasolla noin 45-50 min tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyys tikulla. Jos vielä raaka keskeltä( tikkuun tarttuu taikinaa) paista vielä hetki. Ota kakku uunista, anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa, poista vuoka ja anna jäähtyä kokonaan.

 

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Laita leivinpaperi irtoreunavuoan pohjalle. Lisää reunoille kalvosuikale jotta saat vuokaan lisää korkeutta. Laita alimmainen kakkupohja vuokaan ja kostuta noin 1/3 ananasmehulla. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Levitä ohkainen kerros mansikkahilloa pinnalle. Puhdista ja poista mansikoista kannat ja viipaloi. Levitä tasaisesti mansikoita pohjalle.

Vatkaa mansikkakerma kuohkeaksi. Soseuta hienoksi noin ½ litraa mansikoita Lisää maitorahkaan sokeri ja soseutetut mansikat. Sulata liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivatevesi mansikkarahkaseokseen ohkaisena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Lisää mansikkakerma rahkaseokseen ja vatkaa tasaiseksi. Levitä puolet mansikkatäytteestä mansikkaviipaleiden päälle. Lisää keskimmäinen kakkupohja. Kostuta ananasmehulla, levitä ohkainen kerros mansikkahilloa ja viipaloidut mansikat sekä loput mansikkatäytteestä. Laita päälle kakkupohjan kansi ja kostuta mehulla. Laita kakun kokoinen tasainen paino kakun päälle ja nosta jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

Poista vuoka ja reunat. Paina pyöreällä kulholla keskelle kakkua pieni ura jonka mukaan on helppo asetella mansikat kakun päälle. Halkaise mansikka ja leikkaa mansikan alareunasta ohkainen pala pois niin saat mansikan helpommin asettumaan kakun päälle. Kiehauta juissi sekamehu ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Kiehauta ja anna jäähtyä noin minuutti. Levitä pullasudilla ohkainen kerros kiillettä mansikoiden päälle.

1248691530_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 1248692207_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 1248693227_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Kaada flora vispi kulhoon ja sihtaa joukkoon vaniljakreemijauhe. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää maitorahka. Levitä lastalla ohkainen ja tasainen kerros kermavaahtoa kakun pintaan. Varo sotkemasta mansikkakiillettä. Tasoita kakun reunat tasaiskesi. Laita pursottimeen loput vaahdosta. Pursota isolla tyllalla, pyörivällä liikkeellä, ruusukkeita kakun reunan ympäri. Lisää halutessasi muita koristeita.

 

Käytin tämän kakun pursottamiseen ainoastaan Wiltonin 1M tyllaa.

Vinkki: Jos pelkäät kerman vatkaamisen epäonnistumista, kerma on helpompi vatkata jos vatkaat sen esim. kahdessa erässä.

Sokerikukat tein pari päivää etukäteen valmiista gum pastesta, muotoilusokerimassasta. Sitä onkin ihanan helppo käsitellä ja koristeet kuivuvat kovaksi sopivan nopeasti, niin että koristeita ehtii rauhassa työstää ja käsitellä. Suosittelen kokeilemaan. Gum pastea ja muita koristelutarvikkeita saa esim täältä.