Tämä herkku on nopea valmistaa ja tarjoiltuna kevennetyn vaniljavaahdon kanssa kevyt ja kiva herkku kahvipöytään tai jälkkäriksi.

Tämän saman vanukkaan voi myös tehdä pullaviipaleista ja kermavaahdosta, jolloin maku on hieman juhlavampi (tosin ei sitten ole enää kevyt herkku). =)

115645.jpg

vanukas:

noin 10-12 siivua vaaleaa leipää (esim vehnäpaahtoleipä)

1 1/4 dl vettä

1 tl sitruunamehua

noin 2-3 rkl makeutusainetta tai sokeria marjojen kirpeyden ja oman maun mukaan

noin 1/2 litraa sekalaisia pakastemarjoja: mansikoita, vadelmia, herukoita, mustikoita...

kevennetty vaniljavaahto:

1 dl flora vanilla

1 dl vähärasvaista maitorahkaa

vaniljasokeria tai kanelia

Leikkaa yhdestä leipäviipaleesta kulhon pohjaan sopiva kiekko. Leikkaa muista leipäviipaleista kaikki reunat pois ja jaa palat puoliksi kahteen osaan, suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.

Leikkaa kohmeiset mansikat viipaleiksi. Pane vesi sekä kaikki muut marjat paitsi mansikat kattilaan. Kuumenna varovasti kunnes marjat alkavat hajota. Nosta liedeltä. Lisää mansikat ja mausta sitruunamehualla ja makeutusaineella tai sokerilla marjojen kirpeyden mukaan. Anna seoksen jäähtyä.

Kasta leipäviipaleiden toinen puoli "marjamehussa" ja vuoraa leivällä noin 1 litran vetoinen vuoka niin ettei leipäviipaleiden väliin jää rakoja. Kasta pohjaviipaleet mehussa ja nosta sivuun odottamaan. Kaada loppu marjamehuseos leivällä vuorattuun vuokaan. Jos vuoka ei täyttynyt marjaseoksesta, lado pinnalle reilu kerros viipaloituja mansikoita, niin että pinta on leipäviipaleiden reunan kanssa melkein samalla tasolla. Lado mehussa kostutetut leipäviipaleet vuoan peittäväksi pohjaksi. Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään vetäytymään, mieluiten seuraavaan päivään. Poista kelmu ja kumoa vanukas varovaisesti tarjoilulautaselle.

Vatkaa flora vanilla kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon maitorahka varovasti käännellen sekaisin. Mausta vaniljasokerilla ja/tai kanelilla. Voit tarjoilla vanukkaan ja vaahdon erikseen tai levittää vaahdon suoraan vanukkaan pintaan kuorrutukseksi. Koristele mansikan, mustaherukan, vadelman tms lehdillä ja myrkyttömillä kesäkukilla.

115632.jpg