Meillä on usein juhlapyhinä kalkkunaa tai kanaa koska perheessämme on henkilö joka ei syö punaista lihaa. Kalkkuna onkin varsin maistuva ja vähärasvainen liha. Ostimme kokeeksi maustamattoman kalkkunanfileen ja toisen kaupan hunajamarinoidun kalkkunafileen. Yllätykseksemme liha jonka marinoimme itse, oli valmiina maistuvampaa ja mehukkaampaa. Tästä lähtien marinoimme kalkkunan siis itse. :)

527896.jpg

Noin reilun kilon painoinen maustamaton kalkkunanfile

MArinaadi:

1/2 dl ruokaöljyä (käytin oliiviöljyä)

1 1/2 dl ananastäystuoremehua

1 rkl Balsamikko viinietikkaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

5 cm pätkä sinappia

2 valkosipulinkynttä

pieni loraus soijaa

ripaus valkopippuria

ripaus currya

1/2 tl paprikajauhetta

hyppysellinen kuivattaua Timjamia tai muutama oksa tuoretta timjamia

Sekoita kaikki marinaadiin tulevat mausteet sekaisin.

Laita liha muovipussiin ja kaada marinaadi pussiin. Sulje pussi huolellisesti ja hiero marinaadi jokapuolelle lihaa. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Laita file voideltuun uunivuokaan ja työnnä paistomittari keskelle lihaa.  Paista kunnes mittari näyttää 75 astetta. Ota liha uunista, kääri file kaksinkertaiseen folioon vetäytymään. Ota liemi talteen. Kun file on levännyt laita liha vuokaan, leikkaa siivuiksi ja siivilöi liemi lihasiivujen päälle. Tarjoile esim keitetyn riisin ja mustaviinimarjahyytelön kanssa.

 

509685.jpg

Mustaviinimarjahyytelö:

2 dl laimentamatonta mustaviinimarjamehua

1(2 tl sitruunamehua

1 dl vettä

3 liivatetta

Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna 1/2 dl vettä kiehuvan kuumaksi. Sulata liivatteet kuumaan veteen. Kaada liivatevesi mustaviinimarjamehun joukkoon. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä ja kaada tuorekelmulla vuorattuun vuokaan tai kulhoon. Anna hyytyä viileässä kunnes hyytelö on kiinteää. Kumoa hyytelö tarjoilulautaselle, poista kelmu ja koristele esim marjoilla, hedelmillä, mustaviinimarjan- mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Tarjoile esim kalkkunan tai kinkun kanssa.

Pääsiäisen kunniaksi koristelin hyytelön ananaskirsikoilla ja sharon hedelmän lohkoilla :)