Tämä piirakka on eräänlainen muunnelma tästä aikaisemmin tekemästäni omenapiirakasta:
Monesti omenapiirakka on parhaimmillaan lämpimänä, mutta tämä piirakka on mielestäni ehdottomasti parasta silloin kun se on jääkaappikylmää. Vaniljacreemin maku pääsee oikeuksiinsa paremmin kylmänä.
Vaniljainen omena-murupiirakka (noin pellillinen)
300g voita tai margariinia
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
4-6 omenaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl kanelia
Vaniljacreemi:
4 dl vaniljakreemijauhetta
10 dl maitoa
Tai tee vaniljakiisseli itse:
4 dl maitoa
4 dl kaupan valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta (esim valion vaniljakastiketta)
8 rkl maizeenaa
2 dl sokeria
4 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
Kaada kattilaan kylmä maito, lisää maizeena ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakastike ja kaikki muut ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä pohjasta asti koko ajan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kiisseli on niin paksua, ettei se enää valu kauhasta kun kauhan nostaa ylös.(noin 1-2 min) Varo ettei kiisseli pala pohjaan. Nosta kiisseli sivuun jäähtymään. Voit ripotella hieman sokeria kiisselin pintaan estääksesi kalvon syntymistä.
Muruseos:
2 dl mantelilastuja tai rouhetta
50g sulatettua voita tai margariinia
1 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria (tavallinekin käy)
2 rkl vaahterasiirappia
lisäksi 3 dl omenasosetta
Pilko kulhoon huoneenlämpöinen rasva, lisää kaikki pohjaan tulevat ainekset ja nypi seosta kunnes siitä tulee tasaista ja murumaista. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tee pienet noin 2 cm korkuiset reunat. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uuniisa noin 10 minuuttia.
Valmista silläaikaa vaniljacreemi/ kiisseli ( käytin tukusta ostamaani vaniljacreemijauhetta)
Kuori omenat ja pilko noin 1cm x 1cm kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja mausta kanelilla ja sokerilla.
Kun pohja on esipaistunut, levitä omenasose tasaisesti pohjan päälle, varo rikkomasta pohjaa. Kaada valmis kiisseli päälle ja levitä tarvittaessa tasaiseksi. Ripottle omenakuutiot vaniljacreemin päälle ja paina niitä niin että omenanpalat uppoavat hieman kiisseliin.
Sulata rasva ja sekoita kaikki muruseokseen tulevat ainekset keskenään. Ripottele tasaisesti piirakan päälle. Paista 185 asteisessa uuniissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Jäähdytä piirakka hyvin ja tarjoile esim vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Piirakan voi pakastaa.
Kommentit