Hyvää Runebergin päivää!

Runebergin torttuohjeita löytyy monen laisia ja kaikki ovat varmasti herkullisia. Perustaikina on tietääkseni muropohjainen taikina, johon lisätään esim murskattua mantelia,  kaardemummaa, piparkakku- tai keksimurusia ja maustetaan punssilla tai rommilla. Tortun päälle laitetaan hillosilmä joka reunustetaan tomusokerikuorrutteella. Tässä minun versioni tästä herkullisesta tortusta.

Runebergin tortut (12 isoa tai 18 pienempää torttua)

250g voita tai margariinia

3 dl sokeria

4 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl korppujauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl mantelirouhetta

2 tl kaardemummaa

2 appelsiinin raastettu kuori

2 maustemittaa suolaa

2 tl piparkakkumaustetta

2 dl kermaa

Kostutus: 4 dl vettä + 4-5 rkl rommia + 1 rkl sokeria

Koristeeksi vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta

Vatkaa sokeri ja huoneen lämpöinen rasva kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Vatkaa huolellisesti jokaisen munan jälkeen. Yhdistä kuivat aineet, lisää taikinaan vatkaten, lisää appelsiinikuoriraaste ja kerma ja sekoita huolellisesti. Nostele taikina silikonimuffinivuokiin tai paperisiin muffinivuokiin muffinipellille. Paista 175 asteisessa uunissa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä.

 Mittaa rommi syvään kulhoon. Mausta sokerilla. Lisää vesi. Upota leivonnaiset yksitellen rommiveteen ja pidä upoksissa kunnes kuplia ei enää tule. Laita vetäytymään muutamaksi tunniksi , mieluiten seuraavaan päivään.

Kaiverra lusikalla pieni kuoppa keskelle torttua. Täytä vadelmahillolla. Pursota tomusokerikuorruterengas hillosilmän ympärille.