Nasun kanssa oli puhetta sokerikoristeiden pursottelusta. Lupasin laittaa helppoja ohjeita kukkasien yms koristeiden tekoon.Toivottavasti nämä ohjeet ehtivät ajoissa...muistelin että teillä oli pian ne juhlat.

85622.jpg

Pikeerimassa on melkein samanlaista kuin sokerikuorrute, mutta tehdään valkuaisesta ja tomusokerista, vatkataan vaahdoksi jolloin koristeista tulee ilmavia ja kevyitä ja kuivuvat nopeasti kovaksi.

Pikeerimassan valmistus: valkuaista, tomusokeria, sitruunahappoa(mehua)(valkuaista vatkataan vaahdoksi tomusokerin kanssa noin 1:5, niin että valkuaista tulee se 1 osa ja tomusokeria 5 osaa, saattaa joutua laittamaan tomusokeria enemmän jos tarvitaan paksua massaa).

Yhteen valkuaiseen lisätään tomusokeria noin 2 1/2- 3 1/2 dl, kunnes tahna on tarpeeksi paksua pursottamiseen. Sitruunamehua olen laittanut noin 5-10 tippaa.

85471.jpg

Tähän massaan meni vajaa 4 dl tomusokeria, yksi valkuainen(kananmuna oli iso) ja noin 8tippaa sitruunamehua. Massa on sopivaa kun se muistuttaa paksua kermavaahtoa ja massaan jää kuvio sekoitettaessa.

Sekoita seulottu tomusokeri lapavatkaimella valkuaiseen. Vatkaa sopivan kiinteäksi. Tomusokerin määrä vaihtelee hieman käyttötarkoituksen mukaan. Lisää sitruunamehu. Lusikoi massa pieneen voipaperista taiteltuun pursotuspussiin ja pursottele haluamallasi tavalla.

Paperista taitellut pursotuspussit:

85461.jpg

Taita neliönmuotoinen voi- tai leivinpaperi kolmioksi ja leikaa kahtia taitoskohdasta. Käännä kolmion terävä kulma itseesi päin. Taita toinen sivukulma pyöreästi keskelle kulmaan, niin että keskimmäinen ja sivukulma kohtaavat. Tee sama toiselle sivukulmalle, niin että syntyy tötterö. Taita kulmat vielä tötterön sisälle lukitaksesi taitoksen. Täytä massalla ja leikka terä haluamallasi tavalla tai leikkaa sopiva pala pussin kärjestä pois, laita pieni tylla tötteröön, täytä massalla.

85487.jpg

Lehtien pursotus ilman erikoistyllaa:

Voit pursottaa lehtiä pelkällä paperitötteröllä. Purista tötterön terä kevyesti lyttyyn ja leikkaa tötterön terä V:n muotoiseksi niin että leikkaat palat terän sivuista pois ja keskelle jää terävä kulma (ulospäin). Pursota massaa "tökkivällä" edestakaisella liikkeellä, ja vedä terä varovasti pois ja lopeta samalla pursottaminen. Yksinkertaisia pikkulehtiä saa pitämällä hetken pursotinta paikallaan samalla pursottaen ja sitten terä vain vedetään varovasti pois ja lopetetaan pursotus.

Voit värjätä sokerimassaa elintarvikeväreillä haluamasi väriseksi.

Pikeerillä voi koristella leivoksia ja kakkuja joko suoraan kakun päälle tai voipaperille etukäteen kovettumaan.

85453.jpg

Helpot kukat: Leikkaa pursottimen päästä pieni pala, niin että massa tulee ulos pienestä pyöreästä reijästä tai laita pieni pyöreäpäinen tylla pursotinpussin sisään (tyllalla on helpoin pursottaa, mutta onnistuu hyvin myös ilmankin). Käytin tässä Wiltonin pyöreäpäistä nr:3 terää sekä pursotuspussin omaa kärkeä josta leikkasin ihan pienen palan pois..

85468.jpg

Pursota palloja pitämällä pursotinta pystysuorassa asennossa, kärki pysyy paikallaan noin 1-2mm alustan yläpuolella. Pursota kunnes pallo on halutun kokoinen ja lopeta puristaminen ja nosta kärki suoraan ylöspäin. Jos palloon tulee pieni "häntä" voit taputella kevyesti sormenpäällä hännän pois. Pursota kaikki kukan terälehdet ja taputtele hännät välittömästi sen jälkeen, sillä kuvio alkaa nopeasti kovettua.

Piirrä paperille yksinkertaisia kukkia, laita voi tai leivinpaperi päälle ja pursota sokerimassaa piirrosten mukaan. Jätä kuivumaan ja irrota varovasti lastalla. Voit pursottaa kukkiin yhdellä värillä reunat ja täyttää toisella värillä. Tee myös varret ja lehdet samalla tavalla. Kaarevia kuvioita voit tehdä nostamalla pursotetut kuviot papereineen esim pullon tai kaulimen päälle kuivumaan.

Koristeet annetaan kuivua yön yli. Ohkaiset kuviot kuivuvat jo muutamassa tunnissa. Irrotetaan lastalla alustalta. Koristeet kuivuvat aika nopeasti koska ne ovat ilmavia ja kevyitä. Koristeet voi tehdä valmiiksi etukäteen ja säilytetään tiiviissä kuivassa rasiassa.

Laitan myöhemmin tänne myös erillaisten kuvioiden kaavoja, jos joku haluaa tulostaa ja pursotella niiden mukaan. =)