Pursottelin eilen harjoituksen vuoksi ihan vain leivinpaperille erillaisia pursotuksia. Pursotukset tein sokeri -voikreemillä. Monet näistä pursotuksista voi kuitenkin myös toteuttaa kermavaahdollakin. Tyllat hohtopuuterit ja kukkanauloja saa Bake & Partysta.

En ole alan ammattilainen, joten tämä ei ole välttämättä juuri se "oikea" tapa pursotella. Näin minä sain nämä kuitenkin onnistumaan.

Tässä voi-sokerikreemin ohje: (ohje kopioitu Bake & partyn sivulta)

Sokericrème

250g suolatonta voita
1pkt (500g) tomusokeria
2rkl maitoa
1rkl vaniljasokeria
haluttua väriainetta

Vaahdota voi vaaleaksi. Lisää puolet siivilöidystä tomusokerista ja vatkaa voimakkaasti. Lisää maito, vaniljasokeri ja loput siivilöidystä tomusokerista . Sekoita tasaiseksi. Värjää halutulla väriaineella.

Jos et käytä kaikkea crèmeä heti, säilytä se jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai kulhossa kostean pyyhkeen alla.

Lisää infoa sokericrémen käytöstä ja värjäämisestä löydät täältä.

VINKKI! Koska sokericréme on mielestäni aika äkkimakeaa, olen sekoittanut valmiiseen sokericrémeen mukaan kermavaahtoa, maustamatonta tuorejuustoa tai maitorahkaa. Joskus massa muuttuu rakeiseksi ja ns juoksettuu kun lisää senjälkeen mukaan väriaineen. Vatkaa silloin seos sähkövatkaimella uudestaan kuohkeaksi. Huom! Mustaan sokericréme massaan ei kannata sekoittaa muuta mukaan sillä se ei jostain syystä vatkaudu enää uudestaan.

Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla kermalla samoja juttuja, kunhan kerkiän. :)

675333.jpg

675371.jpg

Neilikat ja tavalliset kukat pursottelin pisaramaisella Wiltonin tyllalla nr: 103.

 

Neilikat:

Neilikan pursottamiseen tarvitset: Kukkanaulan, Wiltonin tyllan nr 103, sokerikreemiä tai pikeriä, palan leivinpaperia ja esim vaaleanpunaista jauheväriä

Minulla ei ole ohjetta neilikan pursottamiseen, joten keksin tämän tavan itse kokeilemalla. Jollakin toisella voi olla toinen tapa.  Tämä on kuitenkin mielestäni helppo ja nopea.

Aloita kiinnittämällä leivinpaperi massalla kukkanaulaan. Pursota pisara massaa kukkanaulaan ja paina leivinpaperi siihen kiinni.

677303.jpg Aloita kukan pursottaminen alimmista terälehdistä. Tyllan asento oikealle viistoon, noin 45 asteen kulmassa, niin että tyllan pisaran leveämpi ja pyöreämpi kärki on keskellä ympyrää ja terävä kärki osoittaa ulospäin ympyrästä. Pursota massaa hitaasti tehden tyllalla pientä aaltomaista liikettä ylös ja alaspäin leivinpaperin pinnasta. Pyöritä kukkanaulaa samalla hitaasti niin että pursotus etenee täydeksi ympyräksi. Pidä pisaran leveä osa koko ajan alhaalla keskellä. Kun saavutat kierroksen aloituskohdan, jatka pursottamista eteenpäin edellisten terälehtien päälle. Älä paina tyllan terällä alempia lehtiä lyttyyn. 

677304.jpg Kierros kierrokselta käännä tyllan terää pystyyn niin että leveä kärki kääntyy alas keskelle ympyrää ja terävä kärki osoittaa ylöspäin. Kehä pienenee mitä enemmän kierroksia, kunnes lopulta olet kukan keskellä. Lopeta pursotus ja nosta tylla irti.

677305.jpg Laita neilikka kovettumaan jääkaappiin. Kun kukka on kovettunut pinnasta, voit tupsutella siveltimellä varovaisesti hieman pulveriväriä kukan terälehtien reunoille. Nosta neilikka varovasti lastalla kakun päälle.

 

675370.jpg

"omenankukat"

Näille kukille ei ole vielä nimeä kun ei ollut mitään ohjettakaan valmiina. Jos kukat pursottaisi ihan valkoisella massalla ja keskiosan pursottaisi hieman vaalealla keltaisella ja reunoille töpsyttelisi vaaleanpunaista , näistä saisi aika paljon omenankukan näköisiä. Kukkiin tarvitset muuten samat välineet kuin edellä, mutta tyllana käytin Wiltonin terää nr: 86 (terä näkyy kuvassa yllä)

677123.jpgPursota pieni pisara sokericreemiä kukkanaulalle.

677148.jpgPaina leivinpaperinpala kiinni kukkanaulaan pisran avulla.

677156.jpgAloita kukan pursottaminen niin että tyllan paksu pää on keskellä tyllaa ja terävä reuna osoittaa ulospäin ympyrästä. Pursota kukan terälehtiä edestakaisella aaltomaisella liikkeellä ympyrän keskeltä ulos- ja sisäänpäin. Pidä tyllan asento 45 asteen kulmassa oikeallepäin ja tylla alhaalla muutaman millimetrin korkeudella leivinpaperin pinnasta. Käännä kukkanaulaa samalla kun pursotat terälehtiä.  

677174.jpg Pursota noin 5 terälehteä kiertäen samalla kukkanaulaa. Kun saavut kierroksen alkuun lopeta pursotus hieman ensimmäisen terälehden päälle. Nosta tylla irti.

677187.jpg Kukan pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä kun terälehdet on pursotettu.

677216.jpg Pursota kukan keskelle pienellä pyöreällä tyllalla pieniä palloja.

677227.jpg Kukka on valmis. Nosta kylmään kovettumaan. Voit vielä maalata kukan terälehtien reunat jauhemaisella värillä kun kukka on kovettunut.

 

675388.jpg

Lehdet:

Lehtiä voi pursotella erillaisilla lehtiterillä tai pyöreällä perusterällä. Jopa leivinpaperista tehdystä pursottimesta saa pursotettua lehti kun leikkaa pursottimen terän oikealla tavalla. (Pursottimen terä litistetään littanaksi ja terä leikataan v muotoon) Tässä lehdet pursoteltuna isolla Kaiserin 12mm lehtiterällä nr:15-2 (olen ostanut joskus Anttilasta)

Lehtiä voi pursotella poimumaisiksi tai sileiksi. Sileä lehti pursotetaan pitämällä ensin tylla paikoillaan aivan pinnan yläpuolella. Pursotetaan ja vedetään samalla tyllaa sivulle pienessä kulmassa ja terä lähellä pintaa.

Poimutettu lehti on helpompi pursottaa. Poimut syntyy kun pursottaessa tekee pientä edestakaista tökkivää liikettä samalla kun pursottaa lehteä sivullepäin.  Jos lehden kärki jaa kaksihaaraiseksi sen saa suipoksi ja teräväksi vetämällä päät sormilla varovasti yhteen.

Pyöreällä suoralla tyllalla saa hauskoja pisaramaisia lehtiä.

Lehdet voit pursottaa joko suoraan kakun päälle ennen kukkien asettelua tai leivinpaperille josta ne voi siirtää varovasti kovettumisen jälkeen lastalla paikoilleen. Kovettuminen koskee sokericreme ja pikerilehtiä. Lehdet onnistuvat myös kermalla pursotettuna.

675018.jpg

Tässä peruspursotuksia Wiltonin tähtityllalla nr 18. Näitä voit pursottaa monella erikokoisella ja erillaisellakin terällä. Nämä onnistuvat myös kermalla ja pikerillä.

Ylimpänä perustähti pursotus. Tylla pidetään paikallaan suoraan pystyasennossa pintaan nähden ja pursotetaan kevyesti kunnes muodostuu tähti. Pursotus lopetetaan ja tylla nostetaan irti suoraan ylöspäin.  

Seuraavana rosetteja. Tyllaa pidetään pystysuorassa ja tehdään pieni kiertoliike pursottaessa vastapäivään. Pursotus lopetetaan joko keskelle tai reunaan ja terä nostetaan suoraan ylös.

Toiseksi alinna simpukkaketju. Tylla pidetään noin 45 asteen kulmassa. Pursotus aloitetaan pitämällä ensin tyllaa pieni hetki paikoillaan lähellä pintaa.  Vedä tyllaa sivuunpäin pienellä nostoliikkeellä, samassa kulmassa ja lopeta pursotus. Aloita seuraava simpukka edellisen hännänpältä. Pyörivä kakkualusta on tässä hyvä apuväline.

Alimpana köysipursotus. Tee pientä pyörivää liikettä samalla kun pursotat. Pidä tylla noin 45 asteen kulmassa sivullepäin. Keskeytä kieros aina alas , voit jatkaa samasta kohdasta niin että katkosia ei näy päällepäin.

675366.jpg

Tässä on käytetty samaa simpukkatekniikkaa. Simpukat on pursotettu köynnösmaisesti niin että seuraava simpukka aloitetaan edellisen simpukan hännän vierestä niin että simpukan häntä vedetään edellisen hännän päälle. Seuraava pursotus aloitetaan toiselta puolelta samalla tavalla,  edellisen simpukan hännän kohdalta ja pursotetaan peilikuvana, niin että häntä kaartuu keskelle edellisen hännän pälle.

675335.jpg

Tässä sama pursotus tiiviimmässä muodossa.

 

675363.jpg

Tässä pursotus aloitetaan kuten rosetissa. Tehdään pieni kiertoliike (ympyrä) mutta häntä vedetäänkin ulospäin. Seuraava rosetti aloitetaan samasta kohtaa edellisen hännänpäältä ja kieputus samaan suuntaan.

 

675364.jpg

Tässä sama muuten kuin edellä, mutta joka toinen kieputus menee vastakkaiseen suuntaan.

 

675390.jpg

Korinpohjapursotus:

Korinpohjapursotukseen on parikin tapaa. Tässä olen käyttänyt kahta erillaista tyllaa. Kaiserin 16mm 60-2 Korinpohjatyllaa (Wiltonillakin on omansa ja tyllia löytyy monta eri leveyttä) ja pyöreäpäistä Wiltonin tyllaa nr 3. (isompikin olisi voinut olla) Korinpohjan voi pursottaa myös pelkällä korinpohjatyllalla, jolloin kaikki pursotukset tehdään samalla tyllalla.

Korinpohja aloitetaan pursottamalla pystysuora viiva. Seuraavaksi pursotetaan korinpohjatyllalla vaakasuoraan viivan yli, pursotus lopetetaan kohtaan johon tulee seuraava pystysuora punos. Jätä tyllan levyinen väli vaakasuorien pursotuksien väliin. Jatka pursottamalla taas pystysuora viiva, niin että se menee hiukan edellisen vaakasuorien pursotuksien päiden päälle. Jatka taas vaakasuoralla pursotuksella ja pursota nyt edellisen kierroksen tyhjäksi jääneet kohdat. Aloita pursotus työntämällä terä pystysuoran pursotukseen kiinni, varovasti ettei edellinen pursotus mene rikki. Seuraavaksi taas pystysuora pursotus ja vaakasuora vuorotellen kunnes olet pursottanut kakun ympäri tai haluamsi kohdan.

Ympyrää voi myös pursottaa  samalla tekniikalla. Mutta silloin vaakasuora pursotus on leveämpi ulkoreunasta ja ympyrän keskeltä tietysti kapea kun tullaan ympyrän keskelle. Pystysuorat pursotukset aloitetaan pursottamalla säkeet aina keskeltä ulospäin.

675386.jpg

Tämän näköistä reunapursotusta saa samalla tyllalla millä pursottelin ne sinivalkoiset "omena"kukat. Tyllan asentoa muuttelemalla saa erillaista pursotusta. Tässä leveä pää on alaspäin ja terävä pää ylöspäin. Pursottaessa terä pidetään hyvin viistossa kulmassa ja tehdään pientä  aaltomaista liikettä ylös ja alaspäin samalla kun terää liikutetaan sivulle.  

675387.jpg

Samalla tyllalla tylla hieman eri asennossa. Tylla pidetään 45 asteen kulmassa sivullepäin ja tehdään samaa ylös ja alaspäin nousevaa liikettä, samalla kun tyllaa liikutetaan hitaasti sivullepäin.

675077.jpg

Vauvan tossut:

Vauvan tossu pursotetaan pyöreäpäisella tyllalla. Koko voi olla mikä vaan. Pienellä tyllalla saa pieniä tossuja, isolla isoja. Aloita pursottamalla pallo. Pidä tylla alhaalla ja paikallaan, lähellä pintaa. Pursota niin kauna kunnes on syntynyt haluamsi kokoinen pallo. Vedä tyllan terä sivullepäin samalla kun lopetat pursottamisen. Pallolle syntyy oieni häntä. Pursota pieniä renkaita hännän päälle tossun varreksi. Voit pursottaa pienemmällä tyllalla tossuille nauhat tms koristeet tai maalata ne ohkaisella siveltimellä kun tossun pinta on kovettunut.

Helppo ja hauska koriste vaikkapa ristiäiskakun reunaa kiertämään.

 

675394.jpg

Tässä vielä pari kukkaköynnösharjoitusta lopusta massasta. Käytin näihin tähtityllaa ja pientä pyöreäpäistä tyllaa.

Osan pursotusohjeista olen ottanut alan kirjoista ja osa syntyi itsestään samalla kun pursottelin.