Toipilaana tässä vielä ollaan sitkeän kevätpöpön jäljiltä, mutta sen verran paremmin jo voin että keittiössä häärääminen kiinnostaa taas. Ulkona olleen +18 asteen lämmön ja toipilaan olotilani johdosta oli  minulla näitä keksijuttuja tehdessä lähes yhtä "hiostava" olo kuin kuvan jäätelöllä, eipä ihme siis että jäätelöä teki mieli! ;D

Innostuin niistä suklaakupeista sen verran, että kokeiltiin lasten kanssa tehdä näitä helppoja keksikuppeja ja tötteröitä. Alkuperäisen taikinan ohjeen löysin Suuresta Jälkiruoka kirjasta, johon lisäilin sitten sitruunan makua ja vaniljaa. Olen maustanut taikinan myös kaakaolla, jolloin kekseistä tulee ruskeita ja suklaan makuisia. Keksi kuivuu kovaksi kuten vohveli. Näitä voi käyttää annoskulhoina vaikkapa jäätelöille ja mousseille tai vaikkapa lastenkutsuilla karkeille. Reunat koristelimme paistonkestävillä sokerikoristeilla.

Kiva, nopea ja helppo ohje ja näitä voi tehdä myös lasten kanssa.

604659.jpg

604658.jpg

Täytettävät keksikupit ja tötteröt (noin 12-14 kpl 15 cm keksikiekkoa)

80g voita tai margariinia

2 rkl hunajaa tai siirappia

60g vehnäjauhoja

2 valkuaista

100g hienoa sokeria

Voit mausta keksit esim joko käyttämällä 1 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta tai 3 tl sitruunamehua (+ 1 rkl vehnäjauhoja) tai 1 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (kiertoilmauuni 150- 175 astetta)

Piirrä leivinpaperille neljä noin 15 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää (esim lautase avulla) lyyjykynällä leivinpaperin nurjalle puolelle. Käännä paperi oikeinpäin.

Mittaa ainekset pienehköön kulhoon. Sekoita aineksia tehoseksoittimella pari minuuttia. Levitä noin 1 rkl taikinaa leivinpaperille ympyrään reunoja myöten, ohkaiseksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele halutessasi sokerikoristeet reunoille tai mihin haluat. Paista kiekkoja uunissa noin 7-8 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaiset. Irrota kiekot lastalla leivinpaperista ja muotoile nopeasti haluamasi muotoiset kupit tai tötteröt. 

Vinkki: Kokeile myös halkaisijaltaan isompia kiekkoja.

 

Kupit tein nostamalla lämpimän taikinakiekon väärinpäin käännetyn juomalasin päälle ja painelin reunat muotoonsa jäähtymään. (Tämä vaihe tulee tehdä nopeasti ennenkuin kiekko alkaa kovettua jäähtyessään) Kuppi irroitetaan vasta kun keksi on jäähtynyt ja kovettunut.

Keksirullat tein kääntämällä koristellun kiekon nurinpäin ja rullaamalla kiekon löysälle rullalle. Jos et laita reunakoristeita voit rullata kiekon suoraan kääntelemättä rullalle.

Pienet lasten koristelemat tötteröt teimme leikkaamalla kiekon kahtia ja rullasimme puolikkaan tötterölle. Keksi kovettuu muutamassa minuutissa muotoonsa.

Lisään taikinan ohjeen kohta... :)

604662.jpg

Piirsin pienen noin 15 cm halkaisijaltaan olevan lautasen avulla leivinpaperin nurjalle puolelle 4 ympyrää lyyjykynällä. Käänsin leivinpaperin oikeinpäin ja levitin taikinan ympyröihin. Jos haluat laittaa koristeita , ne pitää laittaa tässä vaiheessa ennen paistamista.

604666.jpg

Kun keksit oli otettu uunista irrotin vielä kuumat keksikiekot lastalla leivinpaperista ja nostin ne lastan avulla nurinpäin käännetyn juomalasin päälle. Painelin reunat nopeasti muotoonsa.