Kunnon perinteistä lihakeittoa tulee tehtyä harmittavan harvoin. Ruoka on hyvää, helppotekoista ja maistuu kaikille. Ehkäpä pitkä lihan keittoaika on ainoa syy miksi sitä ei tule tehtyä useammin.

228411.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lihakeitto

 

noin 600g keittolihaa, naudan lapaa tai etuselkää

(halutessasi pari keittoluuta tai luuydintä: antaa hyvää makua liemeen)

noin 10 maustepippuria

1 ½ l vettä

1 laakerinlehti (tai 2 pienempää)

1 ½ tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

nippu tuoretta persiljaa (kuivattu käy myös)

5-6 isoa kiinteää perunaa

3-4 porkkanaa, pala lanttua ja selleriä (tai vaihtoehtoisesti noin 400g pakaste keittojuureksia)

 

Huuhtele liha kylmällä vedellä. Laita liha (ja luut) kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Lisää suola, pippurit ja laakerinlehti. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua noin 5minuuttia.  Kuori huolellisesti pintaan noussut harmaa vaahto pois reikäkauhalla. Keitä lihaa noin 2- 3 tuntia. Kuori ja pilko kasvikset kuutioiksi. Ota kypsä liha keitinliemestä ja leikkaa kuutioiksi. Poista luut. Siivilöi keitinliemi ja kaada takaisin kattilaan.  Leikkaa valkosipulinkynsi ohkaisiksi viipaleiksi. Silppua persilja. Lisää perunat ja juurekset sekä lihakuutiot. Mausta keitto valkosipulilla ja lisää noin puolet persiljasilpusta. Keitä kunnes perunat ja juurekset ovat kypsiä, noin 30 minuuttia. Lisää loput persiljasta. Koemaista ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa ruisleivän ja juuston kanssa.