Ostin tänään myös minulle entuudestaan täysin vierasta Paksoita, yrttejä mm. korianteria ja squid kala-kastiketta, jota käytetään monissa Thaimaalaisissa ruoissa. Paksoi oli positiivinen yllätys ja aika kivan makuinen. Kala-kastike antoi lisämakua ruoalle. Ajattelin laittaa tämän ohjeen myös tänne, sillä ruoka oli mielestäni hyvää.

53775.jpg

1 puna tai keltasipuli

1 pkt broilerin filesuikaleita valkosipulimarinadissa

1/2 punainen paprika

1/2 keltainen paprika

200g tuoreita herkkusieniä

n 10kpl paksoin lehteä + lehtiruodit

1 rkl ruokaöljyä

1-2 valkosipulin kynttä

2 rkl Pirkka Thai sweet chili sauce kastiketta

1 rkl squid kala-kastiketta

Valmistusaika noin 20 minuuttia.

Kuori ja pilko sipuli suikaleiksi. Huuhdo ja pilko paprikat suikaleiksi. Huuhdo herkkusienet ja viipaloi. Huuhdo paksoi ja leikkaa kanta pois. Kuulota sipulia hetken wokkipannulla öljyssä. Lisää broilerinsuikaleet ja ruskista hetkenaikaa. Lisää murskattu valkosipulinkynsi, paprikat, paksoi ja sienet. Paista pari minuuttia. Lisää kalaliemi ja chilikastike ja paista vielä hetken. Tarjoa keitetyn jasminriisin kanssa. Ripottele halutessasi tuoretta silputtua korianteria annoksen päälle.

 

Paksoi (Brassica rapa var. chinesis) 

Paksoi eli pinaattikiinankaali muistuttaa mangoldia. Paksoissa lehdet ovat kuitenkin tasaisemmat. Mangoldin lehdet ovat väriltään kirkkaammat. Paksoin lehtiruodit ovat vaaleat ja lehdet tummanvihreät. Maultaan se on voimakkaamman makuinen kuin kiinankaali.
Paksoista käytetään mehevät lehtiruodot ja sileähköt lehdet. Lehtiä käytetään kuten pinaattia ja lehtiruoteja parsan tavoin. Paksoi on hyvä raakana esimerkiksi salaateissa, mutta sopii myös wokkeihin ja kalan tai lihan kanssa tarjottaviin vihannessekoituksiin.

Paksoi säilytetään kylmässä, +2 - +5 asteessa.

 

Squid Kala-kastike

Kala-kastike on Thaimaalaista vahvaa ja suolaista kastiketta. Se on valmistettu anjoviksesta(n 28%), suolasta(n 20%), sokerista(n 2%) ja vedestä (n 48%). Kala-kastike antaa ruoalle hyvää makua ja sitä laitetaan kasvis, liha ja kalaruokiin. Kastikken haju on aika hurja, mutta haju haihtuu kun kastike sekoittuu ruokaan.