Maanantai ilta kului kakkukahvien merkeissä.  Pakkasesta löytyi ainoastaan mustikkaa ja puolukkaa. Mustikkakakkua on tehty monesti, joten valitsin kakun täytteeseen puolukan. Puolukka kuuluukin ehdottomasti omasta mielestäni syksyn ja talvenajan leipomuksiin. Vaikka puolukka sellaisenaan onkin hapanta ja kirpakkaa, se sopii hyvin myös täytekakun täytteeseen jos ei pidä kauhean makeista täytekakuista. Imelän makea kinuski makeuttaa puolukkaa juuri sopivasti. Kakun koristeeksi päätyivät aikaisemmin tekemäni veikeät sokerimassa kissakoristeet.

2114974.jpg

Puolukka-kinuski kakku 18 cm vuokaan

Pohja:

4 munaa

saman verran sokeria

saman verran vehnäjauhoja

ripaus vaniljasokeria

Täyte:

1 prk flora vanillaa

1 1/2 dl kohmeisia pakastepuolukoita

1-2 dl paksua kinuskikastiketta

1 tl vaniljasokeria

Kostutukseen kylmää maitoa 2 dl

Kuorrute:

Kuorrutteen alle hieman puolukkahilloa

2 dl vispikermaa

vihreää marsipaania

Koristeisiin sokerimassaa tai marsipaania, elintarvikevärejä

Voitele ja jauhota 18 cm kakkuvuoka. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Riko munat juomalasiin. Mittaa samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja kolmanteen yhtä paljon vehnäjauhoja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkekasi vaahdoksi. Sihtaa joukkoon vehnäjauhot ja sekoita paljaalla puhtaalla kädellä jauhot vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista alimmalla tasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Anna jäähytä pari minuuttia ja kumoa, poista vuoka ja anna jäähtyä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Vatkaa flora vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kohmeiset puolukat ja vatkaa. Valuta joukkoon paksua kinuskikastiketta( käytin lidlin valmiskastiketta) noin 1/2-1 dl, vatkaa. Koemaista ja makeuta halutessasi lisää.

Kostuta alimmainen pohja 1/3 maidolla. Valuta hieman kinsukikastiketta pohjan päälle. Ei haittaa vaikka se hieman imeytyisikin pohjaan. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Laita seuraava kerros ja kostuta maidolla. Valuta kinuksikastiketta pohjalle.Täytä lopulla täytteellä ja laita kansi päälle. tasoita kakun reunat lastalla. Kostuta kansi lopulla maidolla. Levitä ohkaisesti puolukkahilloa pintaan. Poista pinnalta mahdolliset kokonaiset marjat. Hillo estää marsipaanin sulamista.

Kauli vihreä marsipaani noin 3 mm paksuksi kakun kannen kokoiseksi levyksi. Varmista että marsipaanilevy tulee hieman kannen reunojen yli. Käytä apuna tomusokeria ettei marsipaani tartu alustaan. Koristele halutessasi pinta kuviokaulimella (käytin raitakuviokaulinta). Nosta marsipaanilevy kakun päälle. Painele reunat alas kakun sivuille. Leikkaa ylimääräinen pois.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta halutessasi ripauksella sokeria. Pursota kerma kakun reunoille. Koristele marsipaani- tai sokerikoristeilla.

Kakun kissakoristeissa olen käyttänyt sokerimassaa ja maalannut ne elintarvikeväreillä. Nimikyltti on valkoista sokerimassaa jonka tuin seisomaan liimaamalla pienellä tilkalla vettä kummallekin puolelle kissakoristeet. Leikkasin terävällä veitsellä pienen viillon marsipaanikuorrutteeseen ja työnsin nimikyltin alareunan loveen. Kissakoristeet tukevat kylttiä kummaltakin puolelta.