Kookosmaito ja -kerma ovat perusraaka-aineita aasialaisten, afrikkalaisten ja intialaisten keittiöissä. Kookosmaitoa kutsutaankin Aasian kermaksi. Kookosta käytetään sekä suolaisten että makeiden ruokien valmistamiseen, joihin se antaa pehmeän täyteläisen maun.

Kookosmaito

Kookosmaitoa valmistetaan puristamalla sitä kookoshedelmän lihasta tai liottamalla jauhettua kookospähkinän maltoa lämpimässä vedessä. Kookosmaito on koostumukseltaan kermaisen vaaleaa ja sillä voi korvata maidon ruoanvalmistuksessa. Kookosmaitoa saa säilykkeenä. Purkissa kookosmaidon vesi ja rasva voivat erottua, mutta ravistamalla tai lämmittämällä sen rakenne palautuu normaaliksi. Säilyke säilyy avattuna muutaman päivän jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa tiiviissä rasiassa. Kookosmaidossa on noin 1417 prosenttia rasvaa, josta suurin osa on tyydyttyneitä rasvahappoja eli ns. kovia rasvoja.

Käytä kookosmaitoa tai -kermaa, kun haluat ruokaan pehmeyttä tai aasialaista vivahdetta. Kookosmaito sopii aasialaistyyppisiin juomiin, kastikkeisiin, leivonnaisiin, wok- ja pataruokiin sekä keittoihin. Intiassa kookosmaitoa ja kermaa lisätään esim. curryihin ja marinadeihin.

Kookoskerma

Kookoskermaa valmistettaessa kookoksen malto on puristettu vain kerran erona tavalliseen kookosmaitoon, jonka kookosmalto puristetaan useampaan kertaan. Valmistustapa antaa voimakkaamman ja täyteläisemmän kookoksen maun. Kookoskerma nousee kookosmaidon pinnalle. Kookoskermaa myydään säilykkeinä sekä tiivisteinä. Kookoskerma on koostumukseltaan sakeampaa kuin kookosmaito ja siinä on rasvaa noin 2223 prosenttia. Kookoskermaa käytetään kookosmaidon tavoin ruoanlaitossa, leivonnassa tai jälkiruoissa.