Vein isälleni tänään tällaisen täytekakun "synttärilahjaksi". Alunperin piti tehdä tämä ihana Linnun mustikka- valkosuklaakakku, mutta kaupasta olikin pakastemustikat täysin loppu. Onneksi löysin omasta pakkasesta pussin mustikkaa ja pari pussia vadelmaa, niinpä muuttelin hieman linnun ohjetta ja kakustani tulikin tällainen. Kiikutin kakun juhlapaikalle ilman kermapursotuksia, koska taitoimme 2 km matkan jalan. Pursotukset tein juhlapaikalla.

Kakku maistui juhlaväelle niin hyvin, että siitä melkeinpä taisteltiin...heh, aikuiset kakkupöydässä, olisi pitänyt tehdä isompi kakku! ;O)  Kakku oli kivan keveän oloinen, aavistuksen makean mutta silti raikkaan makuinen. Niin eihän tämä kevyt ole kun kermaakin tulee paljon, mutta koostumus on ihanan kuohkea  Tätä teen ehdottomasti uudestaan.

527937.jpg

Mustikka –valkosuklaa  –vadelmakakku (26cm vuokaan)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

mustikka -valkosuklaatäyte:¨

2 dl kermaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

150g valkosuklaata

1 pss (200g) mustikoita

4 liivatetta

2 rkl vettä

1 valkuainen + 1 rkl sokeria

 

Vadelmatäyte:

2 dl kermaa

1 ½ pss (300g) vadelmia

100g tuorejuustoa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 tl sitruunamehua

1 valkuainen + 1 rkl sokeria

4 liivatetta

2 rkl vadelmamehutiivistettä

 

Kostutus: maito

 

Koristeluun:

(pensas)mustikoita

vadelmia

1 dl vadelmamehua

1 dl vettä 1dl hyytelösokeria

2 prk flora vispiä

 

Pohja:

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe sekaisin. Sihtaa vaahdon joukkoon, kääntele lusikalla varovasti sekaisin. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat tai voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston ettei kakku lässähdä. Kokeile kakun kypsyys hammastikulla paiston lopussa. Jos tikkuun jää taikinaa paista vielä hetki. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kumoa kakku ja poista vuoka ja leivinpaperi.

 

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kaikki kerma (4 dl) isossa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto (200g) ja sekoita tasaiseksi. Ota noin puolet vaahdosta toiseen kulhoon. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin tai leikkaa leivinpaperista sopiva pala vuoan pohjalle, tai vuoraa vuoka kelmulla.

 

Mustikka -valkosuklaatäyte:

Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa sulaksi. Yhdistä sulanut valkosuklaa kermavaahdon joukkoon sekoittaen. Lisää mustikat kokonaisina. Vatkaa valkuainen ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto mustikkakermavaahtoon, varovasti käännellen sekaisin. Kuumenna vesi kuumaksi ja sulata liivatteet veteen. Lisää ohkaisena nauhana vaahdon joukkoon sekoittaen. Kaada täyte aika nopeasti vuokaan maidolla kostutetun pohjan päälle, täyte alkaa hyytyä aika nopeasti jäisien mustikoiden takia. Nosta keskimmäinen pohja päälle, painele kevyesti.

 

Vadelmatäyte:

Lisää vaahtoon jäiset vadelmat, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita. Vatkaa valkuainen ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi. Lisää vadelmakermavaahdon joukkoon varovasti käännellen sekaisin. Kuumenna vadelmamehu kuumaksi ja sulata liivatteet siihen. Lisää sitruunamehu. Valuta liivatemehu ohkaisena nauhana vaahdon joukkoon sekoittaen. Kaada täyte maidolla kostutetun pohjan päälle. Nosta kansi päälle ja paina kakku varovaisesti tasaiseksi ja suoraksi.

Huom! jos vuokasi reunojen korkeus loppuu kesken, lisää vuokaan reunoiksi esim. toisen rengasvuoan reuna, tai tee kuten Kaurislapsi.

 

Peitä vuoka foliolla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Irrota vuoan reunat varovaisesti. Siirrä kakku kakkualustalle leivinpaperin avulla.

Asettele marjat kakun päälle. Kuumenna mehu ja vesi kiehuvan kuumaksi. Lisää hyytelösokeri kuumaan veteen ja sekoita. Kun mehu alkaa kiehua uudestaan, nosta pois liedeltä. Anna seistä noin 4 minuuttia ja valuta lusikalla hyytelöä marjojen päälle.

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Pursota kakun reunoille haluamallasi tavalla.

 

159977.jpg

Täytin kakun irtopohjavuokaan. Koska yhden vuoan reunankorkeus ei rittänyt, laitoin toisen samankokoisen irtopohjavuoan reunan jatkoksi. Kikka toimii tässä tapauksessa oikein hyvin.

159972.jpg

Tässä kakku irrotettuna vuoasta ennen koristelua.

 

159962.jpg

Kahvipöydässä nappasin vielä lähikuvan kakun sisuksista.