Tänään meillä oli ruoaksi jauhelihapiirakkaa. Tämä maistui aikuisille ja lapsille. Hyvää lämpimänä ja kylmänä. Tätä piirakkaa meillä tarjotaan myös viikonloppuna synttärijuhlissa. :O)

HUom! Huomasin eilen että tuo käyttämäni desilitramitta onkin 1,25 dl (eli amerikan 1/2 kuppimittaa) Joten pohjan ohjeeseen tulee siis enemmän jahoja, korjasin äsken tuon jauhojen määrän. Älkää siis ihmetelkö jos pohja ei riittänyt tuohon isoon 28 cm vuokaan sillä 3 dl:lla jauhoja. Muuhun se ei juurikaan vaikuta. Nesteen yms määrät on hyvä noin kuin ne olikin.

540490.jpg

Tomaattinen jauhelihapiirakka (28-30 cm vuokaan)

Pohja:

125g margariinia

3,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

reilu 1 dl emmentalraastetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl kylmää maitoa

Täyte:

400g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 prk tomaattimurskaa

1/2 tl kuivattua basilikaa tai pari oksaa tuoretta basilikaa silputtuna

2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

mustapippuria

ripaus valkopippuria

muutama kierros chili explosion maustesekoitusta

grillimaustetta

7-8 kirsikkatomaattia

2-3 dl emmental-mozzarella juustoraastetta

Munamaito:

3 munaa

1 prk flora ruoka 7 %

1/2 dl maitoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl paprikajauhetta

mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin 30 min ennen valmistusta. Kuori ja pilko sipuli hienoksi. Kuulota sipulia pannulla tilkassa ruokaöljyä. Lisää huoneenlämpöinen jauheliha ja ruskista ruskeaksi. Lisää mausteet ja murskattu valkosipuli. Sekoita ja nosta liedeltä.

Laita rasva kulhoon ja nypi jauhot joukkoon. Lisää leivinjauhe, suola ja juustoraaste,sekoita. Lisää kylmä maito ja puristele kunnes taikinasta tulee yksi pallo. Älä vaivaa turhaan ettei takina sitkisty. Painele taikina piirasvuokaan (tein tämän 28cm irtopohjavuokaan) Pohjalle ja reunoille. PIstele haarukalla ja esipaista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Nosta uunista.

Valuta tomaattimurska kevyesti. Kaada murska pohjan päälle. Lisää paistettu ja maustettu jauheliha, ripottele pinnalle noin 1 dl juustoraastetta ja persiljasilppua, sekoita kevyesti puuhaarukalla.

Riko kulhoon munat ja lisää flora ruoka ja maito. Mausta pippurilla, suolalla ja paprikajauheella, vatkaa kevyesti sekaisin. Kaada munamaito piirakan päälle. Ripottele loput juustoraasteesta pintaan. Leikkaa tomaatit puoliksi ja pistele pinnalle. Silppua hieman persiljaa koristeeksi. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 25 min tai kunnes pinta on hyytynyt ja saanut hieman väriä. (kiertoilmauunissa 150 asteessa, alatasolla 25 min) . Anna jäähtyä ja vetäytyä hetken. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

 

540492.jpg