Joskus leivonnaiset epäonnistuvat vaikka kuinka noudattaisi ohjeita. Ajattelin laittaa tähän pienen listan asioita jotka voivat antaa vastauksen moneen ongelmaan! (Tekstin olen lainannut Gummeruksen Maailman parhaat kakut kakkukirjasta sekä Kondiittorien oppikirjasta)

Tähän voit myös jättää kysymyksiä jos sinua mietityttää jokin leivonnassa, yritetään yhdessä löytää sitten niihin vastauksia! ;o)

YLEISTÄmums_apple_pie_lg_nwm.gif

Miksi kakku kohoaa epätasaisesti uunissa?

  • Jauhoja ei ole sekoitettu tarpeeksi hyvin taikinaan.
  • Vuoan reunoja ei ole voideltu tasaisesti.
  • uunin sisällä uunin lämpötila ei ole jakautunut tasaisesti.
  • Uunin lämpötila on liian korkea.

Miksi kakku paistui liikaa ja paloi pinnasta?

  • Paljon hedelmiä sisältävät kakut vaativat pidemmän kypsymisajan, ja ne tulee peittää foliolla tai leivinpaperilla paistumisen puolessa välissä.

Miksi kakun pohja paloi?

  • Vuoka saattaa olla huonolaatuinen ja liian ohut ja paistaa kakun epätasaisesti.
  • kakku on paistettu liian lähellä uunin pohjaa.

 

PIIRAKKATAIKINAT

Miksi piirakka on kova ja sitkeä?

  • Taikinaa on vaivattu liikaa kulhossa tai leivinpöydällä.
  • Jauho-rasvaseokseen on lisätty liikaa nestettä.
  • Kaaviloinnin aikana on lisätty taikinan pintaan liikaa jauhoja.792029-dough_339.gif
     

MARENGIT

Miksi kestää kauan ennenkuin valkuaiset vaahtoutuvat? 791891-blender.gif

  • Valkuaiset ovat liian kylmiä, niiden tulee olla huoneenlämpöisiä.
  • Kulho tai vatkain ovat olleet rasvaisia. Molempien pitää olla ehdottoman puhtaita ja kuivia.
  • Munat eivät ole tuoreita.
  • Valkuaisten joukkoon on päässyt keltuaista. Keltuaisen rasva estää kovan vaahdon syntymisen.

Miksi merngeista iirtoaa kirkasta nestettä paiston aikana?

  • Vaahtoon on käytetty kidesokeria hienon sokerin sijaan. Kidesokeri on isompirakeista eikä sula vaahtoon hienonsokerin ja tomusokerin tavoin.
  • Sokeri on lisätty liian nopeasti tai liian suurissa erissä, jolloin sokeri ei ehdi liueta.
  •  Uuniin on jostain tullut kosteutta tai höyryä paistamisen aikana.
  • Marenki on seissyt ennen uuniin panoa.

 

SOKERIKAKKUTAIKINAT

Miksi kakku on tiivis ja huonosti kohonnut?

  • Munat olivat liian pieniä.
  • Muna-sokeriseosta on vatkattu liian vähän aikaa, eikä siihen ole sitoutunut tarpeeksi ilmaa.
  • Jauhoja ei ole sekoitettu tarpeeksi varovasti joukkoon, käsin, suurella metallilusikalla.
  • Sula voi on lisätty joukkoon liian kuumana, jolloin vatkattu vaahto on heikentynyt.
  • Uunin lämpötila on ollut liian alhainen.

Miksi kakun keskusta painui kuopalle?

  • Uunin lämpötila on ollut liian korkea.
  • Kakkua ei ole paistettu tarpeeksi pitkään.
  • Kakkuvuokaa on liikuteltu paistamisen aikana.
  • Uuninluukkua on avattu ennenaikaisesti, jolloin sinne on syntynyt vetoa.

Miksi kääretortun pohja halkeilee?

  • Kakkupohjaa on paistettu liian kauan , jolloin siitä tulee kuiva.
  • Taikinaa ei ole levitetty tasaisesti uunipellille ja osa levystä on kypsynyt liikaa toisen osan ollessa vielä raaka.
  • Kakkulevyn kuivia reunoja ei ole poistettu ennen tortun käärimistä.
  • Kakkulevyä säilytettiin liian kauan ennen käärimistä.

Miksi kakku on rakenteeltaan kova ja kumimainen?

  • liikaa nesteitä, jolloin sekoitettaessa muodostunut sitkoa.
  • liikaa kananmunia, jotka sitoneet nestettä
  • liian vähän nostatusaineita
  • liian korkea paistolämpötila

Jos jollakin tulee lisää mieleen asioita jotka vaikuttavat leivonnaisten onnistumiseen, voi niitä jättää kommenttien kohdalle, lisäilen ne sitten tuohon listaan kun kerkiän! =)