Tämä on todella hyvä voileipäkakku. Kakku on helposti muunneltavissa kasviskakuksi tai kalkkunan voi korvata jollain muulla leikkeleellä tai vaikkapa kalalla. Kakku tehdään edellisenä päivänä (tai vähintään 4 tuntia ennen) ja seuraavana päivänä vain koristellaan kun tarjotaan.

39194.jpg

(15 annosta)

200 g täysjyväleipää (Pirkka tai Fazerin Real)
75 g voita
Täyte:
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
1 ( 130 g) maustekurkku hienonnettuna
1 (n. 150 g) punainen paprika
1 dl hienonnettua tilliä
1 tlk ( 2 dl ) vispikermaa
1 tlk ( 250 g) vähälaktoosista maitorahkaa
2 tlk (400 g) vähälaktoosista raejuustoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sinappia
Päälle:
n. 300 g ohuenohuita kalkkunafileeviipaleita
(Pirkka, Pouttu, Snellman)
n. 100 g kirsikkatomaatteja
tillinlehtiä

Paloittele leipäviipaleet ja jauha monitoimikoneessa muruiksi. Lisää sulatettu voi koneen käydessä. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperi ja taputtele leipäseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Nosta kylmään kovettumaan. Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen ainakin 10 minuutiksi. Hienonna maustekurkku ja puhdistettu paprika aivan hienoksi. Hienonna tilli. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Puserra liivatelehdistä vesi tarkoin pois ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun. Anna seoksen jäähtyä hiukan ja sekoita sula liivate hyvin rahkan joukkoon tilavassa kulhossa. Lisää joukkoon vihannekset, raejuusto ja kermavaahto sekä mausteet ja sekoita hyvin. Levitä täyte vuokaan. Tasoita pinta ja nosta vuoka peitettynä kylmään hyytymään ainakin neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. Irrota reuna ja vedä kakku pohjapaperin avulla tarjoiluvadille.


Koristele kakun pinta reunasta alkaen ilmavilla kalkkunafileeruusukkeilla. Täytä kakun keskusta tulppaaneiksi leikatuilla tai halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Koristele vielä hennoilla tillinlehdillä. Tarjoa voileipäkakun tapaan kylmänä.

VIHJE: Ohuenohuita viipaleita on saatavana myös porsaanpaistista ja kinkusta, joita voi käyttää kalkkunan sijaan.
Itse hyytelö ei sisällä lihaa, joten sama pohja sopii vihanneksilla koristeltuna kasvisten ystäville.

213563.jpg

Tässä sama kakku koristeltuna hieman erillailla. Lisäksi pilkoin täytteen joukkoon kalkkunasuikaleita. Ihmettelin kakkua tehdessä että ihan kuin jotain puuttuisi ja niinhän se olikin, ne kalkkunasiivut kakun päältä kertomaan mistä kakusta oli kyse!  :0)

Tämä ohje on Pirkan sivuilta.