Kuorrutteeseen tulevaa sokerimassaa voi valmistaa monella eri tavalla. Tässä yksi helpoimmista tavoista, joka onnistuu kotona tavalliselta pulliaiseltakin, kuten minulta! ;O) Massaa on  suhteellisen helppo työstää vaikka ei olekkaan ominaisuuksiltaan ihan yhtä hyvä kuin keittämällä tehty massa. Tärkeää muistaa että käsien ja kaikkien työvälineiden tulee olla ehdottoman  puhtaat. Ainekset sokerimassaan löytyvät ruokakaupasta ja apteekista.

259653.jpg

Näitä tarvitset:

noin 425g tomusokeria

1/2 valkuainen (saat puolikkaan erottelemalla keltuaisen ja valkuaisen toisistaan lasiin, riko haarukalla valkuaisen rakennetta ja käytä vain noin puolet valkuaisesta)

1/2 rkl sitruunamehua

1 rkl nestemäistä glukoosia, 1 annospussi (esim Raketti glukoosia saa apteekista, pakkauksessa valmiita annospusseja)

1/4 rkl glyseriiniä (apteekista)

haluamaasi esanssia ja elintarvikeväriä (esim  piparminttuöljyä 5 tippaa)

259656.jpg

1.Siivilöi kulhoon noin puolet tomusokerista.

260327.jpg

2. Lisää valkuainen ja sekoita puisella pöreäpäisellä lusikalla tai kauhalla huolellisesti kunnes seos alkaa jähmettyä.

260328.jpg

3. Lisää sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi.

260333.jpg

4. Lisää taas noin puolet lopusta tomusokerista sihdaten, sekoita kunnes seos on tasaista ja tomusokeri on kunnolla sekoittunut massaan.

260360.jpg

5. Lisää glyseriini ja nestemäinen glukoosi, sekoita ja lisää taas hieman tomusokeria kunnes massa alkaa jähmettyä. Lisää tässävaiheessa esanssi jos haluat maustaa massan. (esim 5 tippaa piparminttuöljyä)

260342.jpg

6. Sihtaa tomusokeria puhtaalle työalustalle ja kaada sokerimassa päälle. Ala työstää massaa leipomalla sitä kuin pullataikinaa, lisää tomusokeria samalla niin kauan kunnes massa ei enää ole lainkaan tahmeaa. Vaivaa noin 10 minuuttia.

260351.jpg

Taikina on valmis.

Kääri massa heti tiiviisti kaksinkertaiseen  kelmuun ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Sokerimassan voi käyttää heti  tarvittaessa, mutta olisi hyvä jos se saisi levätä seuraavaan päivään. Massa säilyy muutaman viikon.

Massaa käytetään kuten marsipaania. Värjää massa ja vaivaa tasaiseksi. Kaulitessasi massaa levyksi kakun  päälle, siivilöi alle vain sen verran tomusokeria kuin on pakko, ettei se tartu alustaan kiinni. Jos laitat liikaa tomusokeria, massa kuivuu  ja halkeaa nostaessasi sen kakun päälle. Nosta kahdella kädellä, niin että  koko levy makaa käsiesi päällä, tai käytä apuna vaikkapa jotain alustaa. Huom! Käsittele varoen, massa repeilee helposti. Painele tiiviisti kakun pintaan ja leikkaa ylimmääräiset reunat pois. Koristele.

Vinkki! Voit tasoittaa kakun pinnan ennen sokerimassalla kuorruttamista esim kermalla tai sokericreemillä. Amerikassa kakut päällystetään usein ensin marsipaanilla jonka pinta kostutetaan vedellä tai alkoholilla ja sen päälle laitetaan sokerimassakuorrute. Vesi tai alkoholi liimaa sokerimassan marsipaaniin.