Ostin eilen Monika Ahlbergin Kesän makuja yrteistä keittokirjan. Kirja sisälsi niin monta herkullista ohjetta, että oli ihan pakko aloittaa ohjeiden kokeilu heti tänään. Olen huono leipomaan leipää, koska pelkään aina että leivästä tulee kovaa, tiivistä ja kumimaista. Tästä leivästä tuli kuitenkin aivan ihanaa! Sovelsin hieman alkuperäistä ohjetta itselleni sopivammaksi. Ohjeella tulee kaksi reilun kokoista leipää joista toinen hävisi ennenkuin se oli ehtinyt edes jäähtyä. Suosittelen kokeilemaan.

710469.jpg

Yrttifocaccia (2 reilun kokoista leipää)

50g hiivaa (käytin 2 kpl 7g kuivahiivapussia)

ripaus sokeria

1 1/2 dl vettä

4 dl maitoa

1/2 dl oliiviöljyä

2 tl suolaa (laitoin hieman vähemmän)

1 tl sokeria

1 rkl tuoretta timjamia pieneksi silputtuna

1 rkl tuoretta rosmariinia pieneksi silputtuna

1 1/4 l vehnäjauhoja (noin 12-14 dl)

Pinnalle:

1 dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

tuoretta rosmariinia (laitoin noin 2 oksaa)

merisuolaa

Liuota hiiva ja ripaus sokeria reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää nesteeseen kädenlämpöiseksi lämmiteety maito ja öljy. Mausta suolalla. sokerilla ja hienonnetuilla yrteillä. Lisää lopukis jauhot ja alusta sileäksi ja sopivan sitkoiseksi. Vaivasin noin 4 minuuttia. Peitä leivinliinalla ja nna kohota noin 30 minuuttia. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä pari minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile taikinasta kaksi pitkulaista pötköä. Taputtele pötköt leivinpaperille pitkulaisiksi ja litteiksi pötköiksi. Pina sormella taikinaan pieniä koloja. Peitä leivät liinalla ja anna kohota vielä noin 40 minuuttia.

Tee silläaikaa mausteöljy: Purista valkosipuli öljyyn. SIlppua rosmariinioksat ja timjaminlehdet karkeaksi silpuksi ja lisää ne öljyyn. Sivele pullasudilla kaikki seos kohonneiden leipien päälle. Ripottele merisuolaa pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna kypsän leivän jäähtyä ritilällä ilman leivinliinaa. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja tarjoile. Leipä sopii melkein kaikkien ruokien, salaattien ja vaikka ihan vain pelkän viininkin seuraksi.