Ostin Hobby POint askarteluliikkeestä muovisia kuviomuotteja. Kuviomuotit mielletään useimmiten kipsin ja saippuan valamiseen. Joissakin kuviomuoteissa on erikseen maininta, että soveltuvat myös ruokaainelle. Voit kuitenkin käyttää myös muita muovisia kuviomuotteja jos niistä ei irtoa suklaaseen mitään ja ovat puhtaita. Tein yksivärisiä ja monivärisiä suklaakoristeita valkosuklaasta ja maitosuklaasta.

217037.jpg

217038.jpg 

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Suklaat jotka sisältävät paljon kaakaovoita täytyy temperoida (vakauttaa) jotta suklaasta tulee kiiltävää ja suklaa hyytyy paremmin.

217023.jpg

Kaada sulatettua suklaata muotteihin. Jos haluat korostaa kuvioita erivärisillä suklailla, kuten tein esim ruusujen kanssa, maalaa siveltimellä tai laita hammastikulla esim tummempaa suklaata kuvioon haluamaasi kohtaan. Maalasin tässä ruusujen lehdet maitosuklaalla. Anna suklaan hieman kovettua (oikein temperoitu suklaa alkaa kovettua muutamassa minuutissa) Täytä varovasti loput muotista toisella suklaalla.

217030.jpg

Kopsuttele täytettyjä muotteja pöytää vasten että saat kaikki ilmakuplat ulos suklaakuviosta. Voit vielä käydä läpi kuvioiden syvimmät urat, varmistaaksesi, ettei niihin jää ilmakuplia jolloin kuvio jää vajavaiseksi.

217026.jpg

Tässä muotit kovettumassa, täytettyinä ja ilmakuplat kopsuteltuina pois. Voit laittaa muotit myös pakkaseen kovettumaan vartiksi. Jos temperointisi on onnistunut, suklaa alkaa kovettua muutamassa minuutissa.

217035.jpg

Kun suklaa on kokonaan kovettunut, käännä kuviomuotti ympäri leivinpaperin päällä ja taivuttele muottia niin että kuviot tipahtavat muotista oikeinpäin leivinpaperille. SÄilytä kuivassa ja viileässä (ei jääkaapissa)

 

Suklaan temperointi (vakauttaminen)

Kaakaovoi koostuu useista eri rasvoista jotka sulavat ja hyttyvät eri lämpötiloissa. Rasvat voidaan vakauttaa suklaata temperoimalla. Kaakaovoi alkaa sulaa 37asteessa. Suklaaseen saadaan temperoimalla hyvä kiilto ja suklaa hyytyy paremmin. Paljon kaakavoita sisältävät suklaat tulee temperoida ennen käyttöä. Taloussuklaa sen sijaan sisältää kasvirasvaa, joten sitä ei tarvitse temperoida. Oikeaoppinen temperointi on hankalaa tavallisissa kotioloissa, mutta voit temperoida suklaan näin:

217063.jpg

Raasta 1/3 suklaasta hienoksi. Sulata loput suklaasta vesihauteessa tai mikrossa sulaksi. Älä kuumenna suklaata liikaa tai se palaa ja muuttuu kokkareiseksi ja alkaa maistua kitkerältä. KOkeile suklaan lämpötila kastamalla sormi suklaaseen ja laita sitä tippa huulillesi. Suklaa ei saa tuntua kuumemmalta tai kylmemmältä kuin huulesi.

217065.jpg

Kun suklaa on sopivan lämpöistä, lisää raastettu suklaa erissä joukkoon, sekoittaen kunnes suklaa on sileää ja kiiltävää.

217038.jpg

Nyt suklaa on temperoitu ja lämpötila  on oikea, maitosuklaa 29-31 asteista ja tummasuklaa 31-32 asteista.

Voit kokeilla onko temperointisi onnistunut kastamalla veitsen suklaassa ja jos suklaa  alkaa kovettua muutamassa minuutissa, on vakauttaminen onnistunut.