Pientä näpertelyä illantuimaan. Nämä ovat Lintu75:selle! =)

60497.jpg

Otin kuvia neilikoiden valmistusvaiheista, koska sen selostaminen on mielestäni hieman vaikeaa. Kuvat ehkä selventävät hieman että miten olen ne tehnyt.  Erillaisia tapoja on varmasti monia, mutta tässä minun tavallani. =)

Käsien ja työvälineiden tulee olla ehdottoman puhtaat ja kuivat. Sirottele hieman tomusokeria alustalle niin marsipaani ei tartu siihen. Käsittele marsipaania tomusokerissa kastetuissa käsissä,muuten marsipaani tarttuu sormiin.

60688.jpg 60708.jpg 

Aloita pyörittämällä marsipaanista pallo.

Muotoile pallosta "rullaamalla" alustaa vasten noin 15-20cm pitkä, halkaisijaltaan n 1cm oleva pyöreä pötkö.

60721.jpg

Sirottele hieman tomusokeria leivinpaperille, levitä pötkylä suoraksi, käännä leivinpaperin reuna pötkön päälle. Kauli pötkö leivinpaperin välissä litteäksi, n 2mm paksuiseksi liuskaksi. Sirottele marsipaaniliuskan päälle hieman tomusokeria, ettei lusikka tartu siihen kiinni. Ohenna liuskan toinen reuna ohkaiseksi ja epätasaiseksi, painaen ja samalla vetäen, lusikan kuperaa pohjaa marsipaaniliuskan keskeltä, sivun reunaa kohti. Nyt marsipaaniliuskan toinen reuna on suora ja paksumpi, ja toinen reuna on ohut ja epätasainen.

60739.jpg 60755.jpg

Ala kiertämään marsipaaninauhaa neilikan keskiosan terälehdiksi, niin että röpelöinen ja ohkainen reuna tulee ylös ja suora ja paksumpi reuna jää alas. Kieritä hieman marsipaaninauhaa löysälle pienelle rullalle ja ala poimuttaa nauhaa epätasaisesti, keskiosarullan ympäri. Purista kevyesti neilikan alaosasta (suora reuna) nauhaa tiiviiksi, samalla poimuta ja kieritä yläosasta löysästi keskiosan ympärille. Jätä "terälehtien" ylä reuna niin löysäksi, niin että poimutusten väliin jää tyhjää. Ei haittaa vaikka nauha katkeaisi, jatkat vaan samasta kohdasta uudestaan. Kieritä nauhaa kunnes neilikka on haluamasi kokoinen.

60992.jpg 60994.jpg

Leikkaa veitsellä terälehtien alta kanta pois. Täysin auenneen kukan kanta leikataan heti terälehtien alta, vielä hieman nupullaan olevasta kukasta n 1/2-1 cm alempaa.

Värjäsin vihreän marsipaanin ruskealla ja vihreällä elintarvikevärillä tummemman vihreäksi.

Pyöritä vihreästä marsipaanista 2 pientä (halkaisija n 1/2 cm) palloa ja paina toinen litteäksi. Tee siitä kukalle kanta, joka painetaan leikkauskohtaan ja reunat painellaan sormella siistiksi. Rullaa toisesta pallosta parin millin paksuinen varrenpala.

60996.jpg Ota hammastikku ja tee reikä neilikan pohjaan, keskelle vihreää kantaa. Työnnä reikään varrenpala. Neilikka on valmis.

Voit tehdä neilikalle pieniä kapeita, teräväkärkisiä lehtiä, jos kukalla on vartta tarpeeksi.