Omenaa,omenaa,omenaa...puut notkuvat ihania punaposkisia omenoita. Omenan ja toffeen yhdistelmä on makuhermoja kutkuttava. Rakastan tuota ihanan makeaa kastiketta ja se sopii loistavasti tämän tyyppiseen jäädykkeeseen tai vaikka ihan vain tavallisen jäätelön kanssa. Kiva jälkkäri jonka voi valmistaa etukäteen kylmään odottamaan.
Omena semifreddo 6:lle
2 isoa tai 5 pientä omenaa
3 rkl sitruunamehua
2 munaa
2 1/2 dl kermaa (flora vispikin käy)
1/2 dl + 1/2 rkl hienoa sokeria
1/2 tl kanelia
1 vaniljatangon siemenet (tai 1tl vaniljasokeria)
10 kaurakeksiä
1 dl kevyesti paahdettuja mantelilastuja
Paahda mantelilastuja kuivalla kuumalla pannulla kunnes mantelit ovat kauniin kullan ruskeita. Älä polta. Kuori ja raasta omenat karkeaksiraasteeksi. Sekoita sitruunamehu raasteen joukkoon.Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mantelilastut, kaneli, omenaraaste. Murskaa käsissä kaurakeksit ja lisää kermavaahtoon.
Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Laita toiseen kulhoon keltuaiset, toiseen valkuaiset. Lisää 1/2 rkl sokeria valkuaisiin ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. huom! valkuaisten joukkoon ei saa mennä yhtään keltuaista, käytä puhtaita ja kuivia vatkaimia, muuten valkuainen ei vatkaannu kovaksi. Halkaise vanilljatanko ja raaputa siemenet (tai vaniljasokeri) keltuaisten joukkoon, Lisää sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Yhdistä keltuaisvaahto valkuaisvaahtoon pienissä erissä varovaisesti lusikalla käännellen ettei vaahto lässähdä.
Yhdistä kermavaahto ja munavaahto varovaisesti sekoittaen. Lusikoi vaahto annoskuppeihin ja laita pakkaseen jäätymään. Ota huoneenlämpöön pehmenemään noin 5 minuuttia ennen tarjoilua ja tarjoile kermatoffeekastikkeen kanssa. Koristele halutessasi esim karamellikaarnalla.
Kermatoffeekastike
1 dl fariinisokeria
1 dl tavallista sokeria
1 3/4 dl kermaa
50g margariinia tai voita
Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 8-10 minuuttia. Tarjoile kastike lämpimänä tai jäähtyneenä. Valmista kastiketta noin 2-3 dl.
Manteli-karamellikaarna
1dl sokeria
1/2 dl kuorittuja manteleita
Laita sokeri kuumalle pannulle ja paahda kunnes sokeri muuttuu kauniin vaaleanruskeaksi ja karamellisoituu. Lisää joukkoon mantelit, sekoita hieman ja levitä seos nopeasti leivinpaperille jäähtymään. Kun sokeri alkaa karamellisoitua, toimi nopeasti ettei sokeri pala. Varo kuumaa sokeria.
Murenna paloiksi ja käytä koristeena tai voit murskata karamellikaarnan pieneksi ja maustaa sillä vaikka jäätelön.
Kommentit