Kuopuksemme täytti tänään 1 vuotta. Juhlan kunniaksi piti tietysti tehdä kakku. Kokeilin tehdä elämäni ensimmäisen kerroskakun. Hyvin näyttää toimivan. Tämä kakku koristeineen saattaa näyttää ehkä vaikeatekoiselta, mutta todellisuudessa koristeet ovat yksinkertaisen helppoja tehdä. Itse kakun koristeluun meni aikaa noin 20-30 minuuttia kermojen levityksen kanssa. (Itseasiassa jouduin koristelemaan kakun vieraiden jo ollessa pöydässä, kermat olin sentään jo ehtinyt laittaa ;O) Koristeet tein edellisenä iltana, että ehtivät kovettua. Kerman levitys lastalla, tähtipursotus reunojen ympäri ja koristeet vain pisteltiin paikoilleen. Siinäpä se! =) Kakun täytteenä valkosuklaa -mustikkamoussea ja valkosuklaa -vadelmamoussea. Koristeet värjättyä MMF:ää.

174673.jpg

Vadelma -mustikka -valkosuklaa kerroskakku

Tein yhden 26cm pyöreän kakkupohjan, lisäksi tein vielä yhden kääretorttupohjan josta leikkasin kulhojen reunan avulla pienemmät palat keskimmäistä ja päällimmäistä kerrosta varten. Yhden pienemmistä pohjista jouduin kasaamaan kadesta palasta, muuten sain kaikki pohjat konaisina.

pohjat:

1 kpl 26 cm kakkupohja:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja + 1 dl perunajauhoja)

1 tl leivinjauhetta

kääretorttupohjaan:

samat ainekset kuin edellä

26 cm pohja:Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat ainekset ja siivilöi vaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun vuokaan jonka reunat on voideltu. Paista 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa, irrota vuoka ja anna jäähtyä. Leikkaa kolmeen osaan.

Kääretorttupohja: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat ainekset ja siivilöi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattulle pellille Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia. Kumoa leivinpaperille ja irrota leivinpaperi varovasti. Anna jäähtyä. Leikkaa pohjasta 3 keskikokista palaa ja 3 pientä palaa.

174690.jpg

 

Täyte:

200g valkosuklaata

200g maustamatonta tuorejuustoa

5 dl flora vispiä + 2 rkl sokeria

2 rkl kiehuvan kuumaa vettä

8 liivatetta

200g pakastemustikoita

200g pakastevadelmia

2tl sitruunamehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa sulaksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä suklaa ja tuorejuusto. Lisää kermavaahto. Laita tässävaiheessa pohjat valmiiksi pöydälle täyttöä varten. Sulata liivatteet kuumaan veteen, valuta ohkaisena nauhana suklaatuorejuustovaahtoon koko ajan sekoittaen. Ota puolet vaahdosta toiseen kulhoon. Lisää toiseen vaahtoon mustikat ja sekoita. Toiseen vaahtoon vadelmat ja sitruunamehu. Sekoita. Täytä kakkupohjat, sillä täyte hyytyy aika nopeasti jäisien marjojen takia.

 

174760.jpg Täytin kakkupohjat yhtä aikaa. Täyte oli juuri sopivan jäykää, niin että kakut pystyi täyttämään ilman tukireunoja. kun olin täyttänyt yhden kerroksen, laitoin seuraavan levyn päälle ja painoin pohjan päältä niin että täyte puristui kevyesti reunoja kohti. Peitä kelmulla ja nosta viileään hyytymään.

174729.jpgKakut täytettynä ja käärittynä elmukelmuun, menossa jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.

Tein mmf koristeet myös edellisenä iltana. Taikinan olin valmistanut jo viikolla. (Tarkemmat ohjeet mmf-taikinan valmistukseen kuvineen, kategoriassa kakkujen ja ruokien koristeluvinkit)

mmf taikina: noin 200g vaahtokarkkeja, noin reilu 1/2 pkt tomusokeria, 2 tl sitruunamehua.

Sulata vaahtokarkit mikrossa noin 20 sekunnin erissä välillä sekoitellen. un vaahtokarkit on sulanut, kaavi tomusokerin joukkoon, lisää sitruunamehu ja vaivaa tomusokerissa kastetuissä käsissä taikinaksi. Huom massa on todella tahmeaa kunnes tomusokeria on tarpeeksi. Kiedo tiiviisti kelmuun ja anna seisoa seuraavaan päivään.

Värjäsin mmf -taikinan eri värisiksi elintarvikeväreillä. Kaulitsin taikinan litteäksi levyksi ja leikkasin terävällä veitsellä painaen noin 1cm levyisiä suikaleita, jotka muotoilin kiekuroiksi ja napeiksi. Koristeet nostin kuivumaan alustalle seuraavaan päivään.

Juhlapäivän aamuna:

174684.jpg Kasasin kakun levittämällä ensin alimmaiselle kerrokselle kermavaahtoa lastalla. Sen jälkeen nostin keskikerroksen paikalleen ja kermavaahdot pintaan, viimeiseksi päällimmäinen kerros. Sen jälkeen pursotin kermavaahtoa tähtityllalla (Wilton nr 21) reunojen ympäri. Kakku seisoi hetken vielä jääkaapissa ennenkuin laitoin koristeet paikalleen.

 

174741.jpg

Tässä vielä kakku kun olin pursotellut ylijääneet kermanjämät  kakun kanteen viimeisiä vieraita varten. (säilytin pursotimeen jääneen kermavaahdon pursottimineen jääkaapissa) Yhteen kohtaan ei kermaa enää kunnolla riittänyt, joten nostin vielä muutaman koristeen peittämään kohdan.

Paistoin ja täytin kakkupohjat edellisenä päivänä. Kakut seisoivat yön yli jääkaapissa hyytymässä ja tasaantumassa. En kostuttanut kakkupohjia lainkaan ja silti kakku oli syötäessä sopivan kostea.

Mmf koristeet toimivat kakkukoristeina loistavasti. Maustoin mmf taikinan tilkalla sitruunamehua. Sen verran pehmenivät kermavaahdon kosteudesta, että kakkua oli helppo leikata koristeista huolimatta.