Kasvispyörykät ovat maukas vaihtoehto lihapyöryköille. Vaihtelua pyöryköihin saa käyttämällä erillaisia kasviksia. Halusin kokeilla samalla uutta aivan loistavaa keittiöni monitoimilaitetta, nyt lokakuussa markkinoille tullutta  Braunin Multiquick Artiste Buffet monitoimilaitettani. Se pilkkoo, hienontaa, viipaloi, soseuttaa, vatkaa...eipä tässä juuri muita laitteita enää tarvita. =) Nämä pyörykät tein maidottomiksi käyttämällä nesteenä Oatlyn kaurajuomaa joka sopii loistavasti juomaksi, ruoanlaittoon ja leivontaan. Nesteenä voi tietysti käyttää myös tavallista maitoa jos pyöryköiden ei tarvitse olla maidottomia. Olen aina epäröinyt majoneesin valmistamista itse siinä pelossa että se juoksettuu. Tein majoneesin ohjeen mukaan uudella pikasekoittimellani ja yllätyin kuinka helposti se onnistui. Kylmä kastike sopii hyvin lihalle ja kalalle.

1961351.jpg

Kasvispyörykät (noin 34 kpl)

3 porkkanaa

1 sipuli

1 omena

noin 100g palsternakkaa

noin 150g selleriä

4 keitettyä keskikokoista perunaa

1 dl paahdettuja soijapapuja

1/4 dl seesaminsiemeniä

1 dl Oatly kaurajuomaa

pieni  nippu tuoretta persiljaa tai 1 tl kuivattua

1/4 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

1 1/2 maustemittaa jauhettua valkopippuria

1 maustemitta jauhettua muskottipähkinää

1 valkosipulin kynsi

1 muna

Huuhtele, kuori ja pilko kasvikset kuutioiksi. Laita kaikki muut ainekset monitoimikoneeseen, paitsi muna valkosipulinkynsi, korppujauho ja kaurajuoma, hienonna pieneksi. Murskaa joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää neste, korppujauhot ja muna, sekoita tasaiseksi massaksi. Taputtele taikinasta pyöryköitä leivinpaperille ja paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia kunnes pyörykät ovat kypsiä. Tarjoile riisin ja kastikkeen kanssa.

 

Majoneesikastike (valmista kastiketta noin 3 dl)

2 1/2 dl ruokaöljyä

1 muna

1 rkl etikkaa

1 rkl puristettua sitruunamehua

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

1/2 tl sinapinsiemeniä

1 maustemitta pippuria

pieni nippu tuoretta persiljaa, rakuunaa

1 maustekurkku

1 keitetty porkkana

1 /4 keitettyä kukkakaalia

1/2 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

Laita korkeaan ja kapeaan mittakulhoon öljy, riko kulhoon muna ja lisää, suola, sokeri, sinapinsiemenet, pippuri, etikka ja sitruunamehu. Laita pikasekoitin kulhon pohjalle. Pidä paikallaan ja käynnistä sekoitin. Sekoita terä paikallaan kunnes öljy emulgoituu. Liikuta sen jälkeen pikasekoitinta ylös ja alas sammuttamatta kunnes majoneesi on sekoittunut kunnolla. Hienonna porkkana,kurkku, kukkakaali, sipuli, yrtit ja murskaa valkosipuli. Sekoita majoneesin joukkoon. Koemaista ja lisää sitruunamehua ja mausteita halutessasi. Säilytä kylmässä. Tarjoile lihan, kanan tai kalan kanssa.