Sain eilen tuttaviltamme kassillisen omenoita. Omenapiirakkaa onkin jo tehnyt mieli pidemmän aikaa, ja kun kerran olen nyt niin ihastunut tuohon vaniljakiisseliin, ajattelin kokeilla sitä myös omenapiirakkaan. Kiisseli on sama kuin siinä vaniljakiisseli marjapiirakassani, mutta pohja on eri. Tähän laitoin pohjan joka muistuttaa enemmän muropohjaa. Oli kyllä hyvää! =)

165477.jpg

Omenapiirakka

pohja:

150g voita tai margariinia

1 dl sokeria

3 ½ dl vehnäjauhoja (voit korvata osan kaurahiutaleilla)

1 tl leivinjauhetta

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Täyte:

2-3 omenaa

1 rkl sokeria

1/2 tl kanelia

Vaniljakiisseliin:

2 dl maitoa

2 dl kaupan valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta (käytin valion vaniljakastiketta)

4 rkl maizeenaa

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 tl vaniljasokeria

 

Laita kaikki pohjaan tulevat ainekset kulhoon ja nypi seos tasaiseksi massaksi. Taputtele leivinpaperilla vuoratun vuoan (käytin 26cm irtopohjavuokaa) pohjalle ja reunoille noin 2cm. Pistele pohjaa haarukalla ja nosta jääkaappiin hetkeksi.

Vaniljakiisseli: Kaada kattilaan kylmä maito, lisää maizeena ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakastike ja kaikki muut ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä pohjasta asti koko ajan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kiisseli on niin paksua, ettei se enää valu kauhasta kun kauhan nostaa ylös.(noin 1-2 min) Varo ettei kiisseli pala pohjaan. Nosta kiisseli sivuun jäähtymään. Voit ripotella hieman sokeria kiisselin pintaan estääksesi kalvon syntymistä.

Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Huuhtele sillä aikaa omenat ja pilko ohkaisiksi lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon ja sirottele päälle sokeria ja kanelia. Ravistele kulhoa niin että sokeria ja kanelia menee jokaiseen omenalohkoon.

Nosta esipaistettu pohja uunista. Lusikoi kiisseli pohjan päälle. Levitä varovaisesti ettei pohja repeä. Pistele omenalohkot kiisseliin. Paista piirakka kypsäksi. (noin 25 -30 minuuttia) Nauti piirakkaa vielä hieman lämpimänä tai jäähdytettynä. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.