Sokerimassaa voi tehdä itse. Kokeilin tehdä kukkia tällaisella koristemassa ohjeella(Gelatin icing). Se oli hauskaa puuhaa. Taikina oli helppo tehdä, ainekset helposti saatavilla ja kun löysin samaisesta kirjasta, josta tämän loistavan ohjeen löysin(Cake decorating cource, Elaine MacGregor) vielä hyvät ja helpot kukkien muotoiluohjeet, sain aikaiseksi tällaisia kukkia. Laitan teillekkin sokerikoristemassan ohjeen ja kukkientekoohjeen tänne, jos vaikka joku muukin uskaltautuisi kokeilemaan. Kukat olisi voinut vielä viimeistellä pursottamalla pieniin kukkasiin keskelle hieman pikeriä ja maalaamalla elintarvikeväreillä elävyyttä yms. Meillä oli koristeiden kanssa niin kiire että viimeistelyt jäi   tekemättä.

Gelatin Icing:

4 rkl kylmää vettä

12,5g liivatejauhetta

2 tl nestemäistä glukoosia (1 Rakettiglukoosi annospussi, Rakettiglukoosia saa apteekista)

450g tomusokeria

maissitärkkelystä

Laita kylmä vesi kuumuutta kestävään kulhoon. Ripottele pinnalle llivatejauhe.Anna seisoa muutama minuutti. Laita kattilan pohjalle muutama sentti vettä ja kuumenna kiehuvan kuumaksi. Nosta liedeltä. Laita liivatevesikulho vesikatillaan ja sekoita liuosta kunnes se muuttuu kirkkaaksi. Nosta kulho pois vesikattilasta. Anna jäähtyäminuutin verran. Lisää nestemäinen glukoosi.(1 annospussi).Sekoita ja anna jäähtyänoin 2minuuttia. Laita tomusokeri toiseen isompaan kulhoon. Lisää liivateseos ja sekoita puukauhalla tasaiseksi massaksi. Lisää tomusokeria jos massa tuntuu ja näyttää vetiseltä. Ripottele pinnalle maissitärkkelystä. Kaada taikina leivontaalustalle johon on siroteltu maissitärkkelystä. Leivo taikinaa kuten leipää, kunnes massa on tasaista ja sileää, eikä tartu enää kääsiin tai alustaan. Kääri massa tiiviisti kaksinkertaisen elmukelmun sisään ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

HUOM! Massa kuivuu nopeasti jos sitä ei ole suojattu kunnolla. Kun käytät massaa, ota esille aina vain se määrä, jota aijot sillä hetkellä työstää. Pidä loput massasta tiiviisti kelmun suojassa. Työstä massa nopeasti, sillä se alkaa kovettua muutamassa minuutissa. Kun massa kovettuu, sitä ei voi enää muotoilla ja taikina/kuviot murtuu helposti.

Massan värjääminen: Voit värjätä massan jo taikinan valmistusvaiheessa ,väri liukenee lämpimään massaan helpommin. TAi värjää massaa sitämukaa kun työstät sitä. Massa värjätään samalla tavalla kuin marsipaani tai vaahtokarkkitaikina. Kasta coktailtikku värigeeliin ja sipaise väriä massan pintaan, sinne tänne, leivo massaa kunnes väri on tasainen ja sekoittunut kunnolla. Mutta työstä nopeasti ettei masssa kovetu. 

Kukkien muotoilu:

213556.jpg

Helpot sokerikukkaset:

Ota massaa noin marmorikuulan verran. Muotoile siitä keilan mallinen kuvan osoittalla tavalla. Työnnä Pyöreä teräväpäinen tikku tms keilan leveämmästä päästä sisään. Leikkaa terävällä veitsellä 5 viiltoa keilaan, niin että saat kukkaan viisi terälehteä. Taivuta terälehdet kaarevasti ulospäin, yksi kerrallaan, litistä terälehteä peukalon ja etusormen välissä muotoillen sitä litteämmäksi ja leveämmäksi.Voit pitää keilaa muotiltaessa joko tikunpäässä tai poista tikku. Paina coktailtikulla terälehtiin kukan keskiosassa kevyesti "urat" jos haluat,näin saat kukkaan lisää ilmettä. Laita kukka kuivumaan tuettuna, niin ettei terälehdet painu lyttyyn. Kukka kovettuu  muutamassa minuutissa.

 

213554.jpg

Pienet tähtikukat:

Sirottele maissijauhoja leivinpaperille. Kauli marmorikuulan kokoinen massapallo noin 1-2 mm paksuiseksi litteäksi levyksi. Leikkaa kukkamuotilla kukkia. Pidähuoli ettei massa tartu leivinpaperiin kiinni. Irrota kuvio muotista ja paina kukkaa esimsiveltimen pyöreällä päällä kevyesti vaahtomuovin palaan. Kukka muotoutuu kuppimaiseksi. Anna kukan kovettua. Voit tehdä kukan keskiosan pikeristä tai vaikkapa sokerihelmistä. Halutessasi voit maalata kukkaan elintarvikevärillä elävyyttä.

Jos sinulla ei ole kukkamuotteja,voit tehdä muotit kuten minä. Leikkasin juomatölkistä reilun 3 cm leveän renkaan. Leikkasin renkaan poikki ja taittelin palan kolminkertaiseksi suikaleeksi,, kuvapuoli sisäänpäin ettei siitä irtoa mustetta käytettäessä,. Taivutin suikaleen 1,8cm levyiseksi "haitariksi" ja kiinnitin haitarin teipillä tähden malliseksi. Muotoilin kukan taivuttamalla tähden sakarat pyöreämmiksi pyöreän tikun (esim paksun grillitikun kynän tms) avulla.

Käytin näitä kumpiakin kukkia My little pony kakkuun.