Juuri tähän aikaan vuodesta, kun appelsiinit ovat parhaimmillaan, kannattaa appelsiineista kokkailla kaikenlaisia herkkuja. Tässä appelsiini-bananiversio vaniljariisistä.53309.jpg

4-5 annosta

1 1/2 dl puuroriisiä

3 dl vettä

7 dl maitoa

2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

3-4 appelsiinia

2-3 banania

1 rkl sitruunamehua

1 dl kuohukermaa tai Flora vanillaa

Koristeluun: 1/2 dl mantelilastuja, appelsiinin ja bananin viipaleita ja sitruunamelissaa

Valmistusaika noin 60 min , josta 45 min puuron keittämiseen.

Keitä riisiä suolatussa vedessä n 10 minuuttia kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Kuori ja leikkaa silläaikaa bananit n 0,5 cm siivuiksi (leikkaa 1 banani kuorineen puoliksi ja jätä toinen puolikas koristelua varten. Levitä siivut leivinpaperille. Laita babanisiivut pakkaseen jähmettymään. Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja lisää riisien joukkoon. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n 35 minuuttia. Sekoita välillä ettei puuri pala pohjaan. Mausta riisi sokerilla ja vaniljasokerilla ja jäähdytä.

Pese puuron kiehuessa yksi appelsiineista huolellisesti haaleassa vedessä. Kuivaa. Raasta sen uloin kuori ja kerää kuoriraaste talteen. Kuori appelsiinit: leikkaa palat pois kummastakin appelsiinin päästä. Aseta appelsiini seisomaan leikkuulaudalle, toinen leikattu pinta lautaa vasten ja leikkaa kuoret pois veitsellä niin, ettei appelsiiniin jää kuorta. Viipaloi ja paloittele kuorettomat appelsiinit (jätä muutama viipale koristeluun).

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Ota kohmeiset babaniviipaleet pakkasesta. Sekoita jäähtyneeseen puuroon appelsiininkuoriraaste, bananinviipaleet, appelsiinin palat, sitruunamehu ja kermavaahto. Paahda mantelilastuja pari minuuttia kuumalla kuivalla pannulla. Lusikoi appelsiiniriisi annosmaljoihin. Ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja ja koristele annos appelsiinin ja bananin viipaleilla sekä halutessasi sitruunamelissan lehdillä.