Ystäväni lapsella on maito- ja muna-allergia. Edellisellä kerralla kun he tulivat kylään, leivoin heille hyväksi havaittua Blackbomb -suklaapiirakkaa. Siitä innostuneena kokeilin tällä kertaa leipoa samaisella ohjeella, pienin muutoksin, muffineita. Tuli erittäin onnistunut kokeilu. Kuohkeita ja maukkaita muffineja. Näistä ei mielestämme edes huomaa etteivät ne sisällä munaa tai maitotuotteita. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan jos joskus tarvitsee leipoa munattomia tai maidottomia muffineita, tai jos tekee mieli muffineita mutta kaapista ei löydy munia.

 

1778350.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Munattomat ja maidottomat Banaani –suklaamuffinit (n.12 kpl isoja)

 

4dl vehnäjauhoja

2 dl  sokeria (tavallista tai fariinisokeria)

½ tl suolaa

1 ½ tl vaniljasokeria

1 ½ tl soodaa

3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta (esim. van Houten tai pirkka)

½ dl ruokaöljyä

½ rkl etikkaa (voi jättää myös pois)

2 dl vettä

1 dl keitettyä jäähtynyttä kahvia

2 banaania pieneksi kuutioituna

n.75g tummaa suklaata rouhittuna (esim maraboun dark premium 70% on maidoton tumma suklaa)

 

Mittaa kulhoon jauhot, sokerit, suola, sooda ja kaakaojauhe. Sekoita huolellisesti. Lisää ruokaöljy, vesi, kahvi ja etikka. sekoita. Kuori ja halkaise banaani pituussuunnassa neljään osaan ja kuutioi pieniksi paloiksi. Rouhi tumma suklaa pieneksi rouheeksi veitsellä.  lisää taikinaan ja sekoita. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellille. Lusikoi taikina vuokiin niin että paperivuoat ovat melkein täynnä.

Paistoaika kiertoilmauunissa 175 astetta 15min

Halutessasi tee kuorrute: 175g tomusokeria, 1 1/2 rkl kahvia, 25g  sulatettua maidotonta margariinia esim Floora tai Keiju, 1½ rkl kaakaojauhetta,1 tl vaniljasokeria. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja lusikoi kuorrute jo hieman jäähtyneille muffineille. Koristele halutessasi sokerikoristeilla.

 

Lisään tänne vielä että monet tummat suklaat, kuten brunbergin ja pandan tummat suklaat, ovat maidottomia, mutta saattavat sisältää minimaalisia määriä maitoproteiinia. Kuten eräs lukija tuossa mainitsikin, erittäin  herkät saavat niistä siksi oireita. Eli jos et löydä täysin maidotonta suklaata, jätä suklaarouhe ohjeesta pois. Ja ainahan voi myös vierailta varmistaa etukäteen saavatko oireita tavallisesta tummasta suklaasta.