Näin pääsiäisen aikaan sopii mielestäni rahkapullat ja piirakat hyvin kahvipöytään. Tämän ohjeen voi tehdä yhdeksi isoksi piirakaksi, tai tehdä monta pientä piirasta.

62004.jpg

1 iso piirakka tai n 16 pientä piirakkaa

n. 5 dl jauhoja

2 tl kaardemummaa (Vajaa 8g putkilo)

1 dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita

2 dl kevytmaitoa

1 dl sokeria

1 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

Täyte:

1 tlk ananasmurskaa (227g)

1 tlk maitorahkaa (250g , 0,3 % käy hyvin)

1/2 tlk kevyt crème fraiche (5% käy hyvin)

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria (tai 2 rkl vaniliinisokeria)

1 tl sitruunamehua

1 tlk aprikoosin puolikkaita ( 420g)

Voiteluun muna, raesokeria

(2 rkl mantelilastuja)

Sekoita jauhoihin kaardemumma, kuivahiiva, sokeri ja suola. Vatkaa tehosekoittajalla juokseva rasva jauhojen joukkoon, murumaiseksi seokseksi. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää jauhoseokseen. Alusta taikinaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Leivo taikinasta pyöreä "pallo". Nosta pallo leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota/levätä n 40 minuuttia, lämpimässä paikassa, liinan alla. Taikina ei kovinpaljon kohoa kohotuksen aikana.

Paina ison kattilan tai tasapohjaisen kulhon tms pohjalla taikinapallo keskeltä litteäksi piirakaksi. Pistele pohja haarukalla. Valuta ananasmurska huolellisesti siivilässä. Nosta aprikoosinpuolikkaat valumaan talouspaperin päälle. Sekoita maitorahka, creme fraiche, sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri.

Voitele piirakan reunat kananmunalla, ripottele reunoille raesokeria. Levitä valutettu anansmurska piirakan pohjalle. Levitä rahkaseos päällle tasaiseksi kerrokseksi. Säästä kolme aprikoosin puolikasta kokonaisena ja leikkaa kaikki muut aprikoosinpuolikkaat kahtia. Tee kolmesta puolikkaasta rahkan päälle kukkien keskustat ja paloista kukille terälehdet.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n 20-25 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Täyte on hyytynyt kun se on muuttunut mattapintaiseksi eikä enää kiillä märän näköisenä. (Paahda mantelilastuja kuivalla uunipannulla 200 asteisessa uunissa, muutama minuutti ja ripottele piirakan pinnalle.) Tarjoa piirakka hyvin jäähtyneenä.