Isäni on innokas musikantti, nuottikirjoja on joka hyllyssä. Hänen syntymäpäiväkakkuansa miettiessäni sain idean tehdä kirjavuoalla nuottikirja kakun.Idea syntyi itseasiassa jo keväällä ja se on hautonut siitä lähtien mielessäni. Ideoita tulvi joka suuntaan sen toteutuksesta. Moni varmaan muistaa kuinka on kuvitellut silmissään valmiin kakun jo suunnitteluvaiheessa. Lopputulos ei kuitenkaan sitten vastaa sitä mitä alkuun piti.

No niinhän tämänkin kakun kävi. Olin suunnitellut tekeväni nuotit suklaasta tai marsipaanista. Kakku piti päällystää muuten kokonaan marsipaanilla. No kakkua tehdessäni huomasin ettei minulla olekkaan suklaata kaapissa. Päädyin marsipaaniin. Ajattelin että päällystän kakun niin että kuorrutan ensin sivut marsipaanilla ja lopuksi kuorrutan pääliosan nuoteilla koristelluilla sivuilla, niin että reunat ovat hieman ilmassa. Sillä aikaa kun tein nuottisivuja, neiti nuorimmainen oli napannut huomaamattani loput marsipaanit ja tehnyt niistä ihan omia koristeita pihallamme... no reunoille tarkoitetut marsipaanit meni sitten siinä. Kaapissa oli onneksi vispikermaa ja päätin pursotella sivut sitten sillä. Huomasin kuitenkin ettei minulla ollut yhtään ainoatankaan pursotinpussia, joten sekin piti sitten tehdä tavallisista muovipusseista. Onnistuihan pursottelu kuitenkin ihan siedettävästi, vaikka jälki ei ole ehkä ihan yhtä hyvä kun muovipussit ovat niin lötköjä ja puristaminen on vaikeaa. Koristeeksi laitoin vielä kaapista löytämäni marsipaanikukkien jämät.

Kakun täytteenä on vaniljakreemiä, mansikoita, vadelmia ja päärynää. Kostutuksena ananasmehua ja kakkupohjana suklaa-kookospohja. Pursotukset vispikerma-maitorahka seosta ja koristelut marsipaania. Nuotit maalasin mustalla elintarvikekynällä marsipaaniin.

Omasta mielestäni lopputulos on kuitenkin ihan kiva, vaikka se ei ole lähellekkään sitä mitä sen alkuun piti olla. Iskä oli kakusta mielissään. Hyvää synttäriä iskä! :)

834541.jpg

Kakkupohja:

7 isoa kananmunaa

saman verran sokeria

saman verran vehnäjauhoja johon on sekoitettu noin 1 dl sokerioimatonta kaakaojauhetta

pieni hyppysellinen leivinjauhetta

2 dl kookoshiutaleita

Täyte:

3 dl vaniljakreemijauhetta

9 dl maitoa

400g pakastemansikoita

100g vadelmia

 1 säilyke prk päärynän puolikkaita viipaloituna

kostutukseen

3 1/2 dl ananastuoremehua

kuorrute 1 pötkö marsipaania

5 dl vispikermaa

200g maitorahkaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Ruusut marsipaania ja lehdet sokerimassaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä muut kuivat aineet paitsi kookoshiutaleet. Sihtaa vaahdon joukkoon ja lisää kookoshiutaleet. Sekoita kädellä tai isolla kauhalla huolellisesti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kirjavuokaan. Paista kiertoilmauunissa 150 astessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Tavallisessa uunissa 175 asteessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kokeile tikulla. Ota uunista ja kumoa jäähtymään.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan isolla sahalaitaisella veitsellä. Kostuta alimmainen pohja noin 1 dl mehua.

Vatkaa puolet maidosta ja puolet vaniljakreemijauhetta sekaisin ja levitä nopeasti pohjan päälle ennenkuin se paksuuntuu. Se on helpompi levittää tasaisesti löysempänä. Leikkaa hieman kohmeiset mansikat viipaleiksi ja leivtä pohjan päälle. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja kostuta noin 1 dl mehua. Vatkaa loput maidosta ja vaniljakreemijauheesta sekaisin ja levitä pohjalle. Voit jättää hieman vaniljakreemiä jäljelle niin että voit tasoittaa kakun pinnan sillä. Ripottele vadelmat ja päärynän viipaleet tasaisesti   ja nosta kansi päälle. Levitä loput mehusta kakun päälle pullasudin avulla. Nosta jääkaappiin vetäytymään.

Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää sokeri ja rahka. Vatkaa nopeasti sekaisin. Nosta marsipaanilevy paikoilleen kakun päälle. Pursota kerma-rahkaseos reunoille. ja koristele kukilla.

 

834562.jpg

Kaulin marsipaanin levyksi. Otin mitat kakkuvuoasta ja leikkasin leivinpaperista sopivan kokoisen palan ja leikkasin sen avulla levystä kakun kannen kokoisen palan. Maalasin mustalla elintarvikekynällä marsipaaniin nuotit. Katsoin hieman mallia nuottikirjasta. Hih, hieman alkoi jossain valissä nuotit pomppimaan silmissä ja meni sekaisin, mutta ei haittaa.  ;O)

Olisi olut ehkä helpompaa maalata nuotit jos marsipaanilevy olisi sanut hieman ensin kovettua. Ihan tuoreeltaan kynän terä upposi hieman marsipaaniin.