Tästä ohjeesta voit tehdä joko yhden ison piirakan tai monta pientä annospiirakkaa. Sipulipiirakka on ihanan kuohkea ja maultaan pehmeä ja maukas!

50980.jpg

pohja:

3 dl vehnäjauhoja

125g margariinia tai voita

2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

3 keltasipulia

1 purjo

1 rkl voita kuulottamiseen

2 munaa

1 prk crème fraiche

1 tl suolaa

1/2 tl jauhettua mustapippuria

1 rkl sokeria

1/2 dl juustoraastetta

Koristeluun purjoa tai kevätsipulia

Nypi kulhossa margariini ja jauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Taputtele taikina yhteen n 26-28cm piirakkavuokaan, pistele haarukalla pohjaan reikiä. Tai jaa taikina noin 15-18 pieneen annosvuokaan. Esipaista isoa piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Pieniä vuokia ei tarvitse esipaistaa.

Kuori, halkaise ja huuhdo purjo ja sipulit. Pilko sipulit ohkaisiksi siivuiksi veitsellä tai leikkurilla. Kuulota sipuleita voissa, kunnes sipulit ovat kullankeltaisia ja pehmeitä, älä ruskista! (Sipulit kannattaa kuulottaa hyvin, etteivät ne aiheuta närästystä) Levitä sipulit piirakkapohjalle tai jaa tasaisesti pieniin piiraspohjiin. Erota munista keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuaiset creme fraicheen ja mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää seokseen juustoraaste. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele se lusikalla varovasti sekoitellen keltuaisseoksen joukkoon. Levitä munavaahto sipuleiden päälle tasaisesti ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, uunista riippuen. Tarjoile hieman jäähtyneenä tai kylmänä. Koristele piirakka purjo- tai kevätsipuli silpulla.

51015.jpg