Herkullinen täytetty leikkelerulla, täyte on sopivan kiinteää (ei pursua rullasta ulos syödessä). Täytteen aineksia voi vaihdella maun mukaan ja voit tehdä täytteen vaikkapa kevyttuorejuustosta, laihduttajalle sopivaksi, tai käyttää ihanaa, mutta tuhtia smetanaa. Tämä on hyvää! =)

54176.jpg

Ainekset 6 annokseen:

6 isoa paahtoleipäviipaletta (esim, Vaasan iso paahto monivilja)

18 siivua naudanpaistia, kalkkunafilettä tai kinkkua (myös muut leikkeleet käy)

1 dl bulguria

1 dl vettä + 1/4 kana tai kasvisliemikuutiota

1 iso päärynä (persikkaa tai aprikoosia)

2 lehtisellerinvartta

1 dl smetanaa tai tuorejuustoa (kevyt käy myös hyvin) tai creme fraichea

1 rkl sitruunamehua

1/2 maustemitta valkopippuria

(1/2 maustemittaa suolaa halutessasi, mutta voi jättää pois)

1/2 dl silputtuja yrttejä ( esim sitruunamelissaa, ruohosipulia, persiljaa)

Leipien voiteluun tuorejuustoa, koristeluun salaatinlehtiä, viinirypäleitä, ruohosipulia ja persiljaa.

Kiehauta vesi ja kanaliemikuutio pienehkössä kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää bulguri. Anna bulgurin turvota kannen alla n 10 minuuttia. Jäähdytä.

Huuhtele silläaikaa lehtisellerin varret ja viipaloi ohkaisiksi siivuiksi. Kuori päärynä ( persikat tai aprikoosit)ja poista siemenet (säilyke hedelmät käy myös). Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa varsiselleri, päärynä, smetana(tuorejuusto tai creme fraiche), sitruunamehu, bulguri sekä valkopippuri. Silppua yrtit pieneksi ja sekoita täytteeseen. Jaa täyte naudanpaistisiivuille ja rullaa ne rullalle. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois ja paahda viipaleet kevyesti leivänpaahtimessa. Levitä tuorejuustoa leiville ja laita hieman salaatin lehtiä ja 3 rullaa jokaiselle leivälle. Koristele ruohosipulilla, viinirypäleillä ja persiljalla.

Bulgur     bulgur.jpg

Bulgur on täällä pohjoismaisissa keittiöissä ehkä hieman huonommin tunnettu suurimo kuin couscous. Sen käyttö lisääntyy hitaasti koko ajan, kun maailma "kutistuu". Bulguria on kahta erillaista muunnosta, pienempiä ja suurempia suurimoita, jotka valmistetaan vehnästä. Suurimot saavat turvota tai kiehua vedessä ja niitä käytetään salaatteihin ja täytteeksi esim kääryleisiin. Bulgur on erinomainen vaihtoehto pastalle, riisille tai perunoille. Se sopii käytettäväksi sekä kuumiin että kylmiin ruokiin. Sopii myös hyvin lisukkeeksi liha, kala ja kanaruokiin. Bulguria käytetään lähinnä Mustaamerta ympäröivissä maissa, esimerkiksi Turkissa.

Bulgurissa on paljon proteiinia, kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua.

Huom! Bulgur sisältää glutenia, joten se ei sovi keliaakikolle.

Ohje on peräisin Riisi nimisestä keittokirjasta.