Olen leiponut todella vähän leipää, koska olen aina jotenkin epäonnistunut niiden kanssa. Maku ei ole miellyttänyt tai rakenne ei ole ollut hyvä. Edelliskertainen sämpyläkokeiluni meni metsään. Sämpylät maistuivat pahalta, kitkerältä. Tänään päätin kuitenkin että nyt kokeilen taas leivän leipomista, ja jos en nyt onnistu, niin en sitten koskaan... Muuttelin hieman Heirol leipävuoan mukana tullutta pähkinäleivän ohjetta paremmin omaan makuun sopivaksi. Ilokseni tästä tuli mielestämme erittäin onnistunut leipä. Maku on juuri meidän perheen mieleen ja koostumuskin on juuri sopiva. Tässähän vallan innostuin itsetehdystä leivästä... 36_1_11.gif

185627.jpg

Pähkinäleipä

3 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

4 dl hiivaleipä -vehnäjauhoja + noin 2 - 2 1/2 dl hiivaleipä -vehnäjauhoja taikinaa alustettaessa.

2 1/2 dl kaurahiutaleita

1pss (11g) kuivahiivaa

2 tl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

5 rkl vaaleaa siirappia

2 dl karkeaksi rouhittuja pähkinöitä: käytin cashew pähkinöitä, saksanpähkinöitä, manteleita ja hieman suolapähkinöitä

Kaada vesi kulhoon ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaurahiutaleet, suola ja pähkinäsekoitus murska, lisää kuivahiiva. Kaada kuivat ainekset lämpimään veteen ja lisää öljy ja siirappi. Ala alustaa taikinaa lisäten pikkuhiljaa loput jauhoista. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia. Alustus on valmis kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna taikinan levätä 5-10 minuuttia. Voitele pitkulainen leipävuoka. MUotoile taikinasta pötkö ja laita voideltuun vuokaan. Peitä vuoka liinalla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan 40 minuutiksi. Leikkaa leivän pintaan viiltoja jos haluat ja paista leipä 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.


sig.jsp?pc=ZSzeb095&pp=ZCxdm734YYFI