Tein tänään täytekakun jonka kuorrutteena käytin eilen valmistamani vaahtokarkkifondantin ja siitä tehtyjä koristeita. Kaukun täytteenä on kinuskikermavaahtoa ja vadelmia.

70838.jpg

Kuohkea sokerikakkupohja:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajuhoja

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

2 dl kinuskikastiketta

2 dl kuohukermaa

3 liivatelehteä

2 pss pakastevadelmia ( yhteensä 400g)

kuorrute ja koristeet: vaahtokarkkifondanttia ja sokericremeä (katso ohje -> kakkujen ja ruokien koristeluvinkit).

Pohja: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sihtaa vaahdon joukkoon ja kääntele seos huolellisesti mutta varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia kunne kakun pinta on kauniin vaaleanruskea. Ota kakku uunista, anna seistä vuoassa hetki (n 5 min) ja kumoa kakkuritilälle tai leivinpaperille jäähtymään. Leikkaa kakku pitkällä sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan.

Täyte: Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna kinuskikastike kattilassa kiehuvan kuumaksi, ota pois liedeltä ja sulata liivatteet kuumaan kinuskikastikkeeseen. Anna jäähtyä hetken. Kaada kinuskikastike kermavaahdon joukkoon ohkaisena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kinuskikerman seisoa hetken aikaa että seos alkaa hyytyä. Murenna vadelmat alimmalle kakkupohjalle. Lusikoi vajaa puolet kinuskiseoksesta jäisten vadelmien päälle, hitaasti valuttaen, ettei seos ala valua alas reunoilta. Kinuskikerma hyytyy nopeammin kun vadelmat ovat jäisiä. Nosta toinen kakkulevy päälle ja kostuta kakkupohjaa hieman maidolla tai sitruunavedellä. Murenna loput vadelmat päälle ja lusikoi taas kinuskikermaa vadelmien päälle. (Jos kaikki kinuskikerma ei mahdu kakkuun, kaada loput seoksesta pieneen elmukelmulla vuorattuun vuokaan ja nosta kylmään hyytymään, saat kupillisen kinuskihyydykettä =) Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta kakun pintaa maidolla tai sitruunavedellä.

sokericreme: Vatkaa suolaton voi, tomusokerista noin puolet ja maito vaaleaksi vaahdoksi, lisää loput tomusokerista  vatkauksen puolivälissä. Mausta halutessasi esim vaniljalla. Levitä sokericremeä ohkainen kerros kakun päälle ja tasoita sillä myös reunat. Voit myös jättää cremen pois jos haluat, mutta käytä silloin jotain ohkaista sileää hilloa kakun pinnalle, jotta kuorrute tarttuu siihen hyvin ja pysyy paikallaan (hillo tomii myös eristeenä kakun ja kuorrutteen välissä, ettei kosteus imeydy kuorrutteeseen).

hillohyytelö: Sekoita kupissa 2 rkl aprikoosihilloa tai marmelaadia ja 2 rkl vettä, laita mikroon ja kuumenna kiehuvan kuumaksi, Hillo sulaa veteen ja seoskesta tulee juoksevaa ja ohkaista, mutta tahmeaa. Levitä hilloa tasaisesti kakun päälle pullasudilla.

Kauli mmf:stä litteä (noin 2-3mm paksu) kakun kokoinen levy ja nosta levy kakun päälle , anna laskeutua ja painele  pinta ja reunat hellästi tiiviiksi kakun ympärille.

70079.jpgLeikkaa esim pizzaleikkurilla ylimmääräiset reunat pois. Laita loput sokericremestä pursotuspussiin ja pursota kakun reunan ympäri peittämään mahdolliset pienet rypyt reunoissa jne. Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin  tekemiäni vaahtokarkkikoristeita.

Vaahtokarkkikoristeiden valmistusohjeet löydät ruokien ja kakkujen koristeluvinkeistä.

Vaahtokarkkifondant kuivuu kovaksi noin vuorokaudessa. Kakun päällä sen koostumus muistuttaa sokerimassakuorrutetta, mutta on hieman kovempi ja kumimaisempi. Kakun leikkaamiseen suosittelen jotain terävää kakkuveistä. Maku on makea ja hyvä (ei kuitenkaan niin makea kuin sokerimassa). Itse syön sitä helposti pienen palan, mutta isompi pala(tai useamman kakkupalan jälkeen ;o) alkaa kuorrute  mielestäni hieman "tökkiä". On kuitenkin kokeilemisen arvoinen juttu, sitä on todella helppo käsitellä ja siitä on kiva tehdä koristeita. =)